SEO teksten schrijven

Uw teksten optimaliseren voor SEO, wat houdt dat juist in?

SEO teksten zijn wervend geschreven teksten die geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines. Door zoekwoorden op relevante plaatsen te verwerken, scoren ze hoger in zoekmachines zoals Google. Hoe u dat juist doet, ontdekt u in dit artikel. Een SEO-copywriter inschakelen? Onze SEO-experts staan voor u klaar. Contacteer ons vrijblijvend.

 

SEO teksten laten schrijven

SEO teksten schrijven: stappenplan

Verzamel relevante zoekwoorden

Het vertrekpunt van elke SEO strategie is het verzamelen van relevante zoekwoorden voor uw bedrijf. Alles begint dan ook met een grote brainstorm. Hierin stelt u uzelf en uw team de volgende vragen:

  • ‘Welke zoekwoorden zijn relevant voor mijn bedrijf?’
  • ‘Voor welke zoekwoorden wilt u gevonden worden?’
  • ‘Welke zoekwoorden gebruiken onze 3 grootste concurrenten?’

Tip: betrek zeker ook uw klantendienst in dit proces. Zij krijgen vragen binnen van klanten. Ze meteen beantwoorden in uw content is vaak een grote win.

Verzamel al deze shorttail (1 woord) en longttail zoekwoorden (meerdere woorden zoals bijvoorbeeld vragen) in een Excel file.

Vul uw zoekwoordenlijsten aan

Heeft u het gevoel dat uw zoekwoorden nog niet volledig zijn? Vul ze aan door gebruik te maken van handige tools.

  • Google Search: type uw zoekwoorden in de Google zoekbalk en noteer de voorstellen van deze slimme zoekmachine.
  • Synoniem.net: analyseer met deze handige tool of er ook synoniemen bestaan van uw zoekwoorden.
  • Answer the public: geen klantenservice, maar toch op zoek naar vragen? Type uw zoekwoord in Answer the public en de tool geeft u een hele hoop interessante input.

Tip: vraag ook aan uw doelgroep hoe zij op zoek gaan naar uw producten of diensten.

Cluster uw zoekwoorden

Het zal meteen opvallen dat een groot deel van uw zoekwoorden samen horen. U brengt deze dan ook best samen in een contentcluster. Denk bijvoorbeeld aan marketingdiensten. Hieronder valt SEO, maar ook SEA, sociale media en nieuwsbrieven. Ook hieronder horen weer enkele termen samen, dan spreken we over een subcluster. Leg alles duidelijk vast in uw file om een goed overzicht te behouden van waar interne links moeten komen. Daarover zo meteen meer.

Bepaal de zoekvolumes

Of uw zoekwoord al dan niet relevant is, bepaalt u door het zoekvolume te analyseren. Hiervoor maakt u gebruik van SEO tools.

  • Keyword planner van Google Ads
  • Ahrefs
  • SEM-rush
  • Moz
  • Andere SEO-tools die u graag gebruikt

Houd er wel rekening mee dat deze tools altijd een schatting geven van het zoekvolume.

Zijn er zoekwoorden waar géén zoekvolume op zit? Schrap ze niet uit uw lijst. Soms zijn de zoekvolumes heel laag, maar is één match al voldoende om een interessante lead op te brengen. Dit komt vooral voor in niche markten zoals bijvoorbeeld gespecialiseerde softwarepakketten. We spreken dan over ‘low hanging fruit’. Soms is het in deze gevallen ook interessant om naar zoekvolume op het ‘probleem’ te gaan kijken en niet naar de oplossing die u aanbiedt.

Prioriteiten bepalen

Bepaal welke zoekwoorden u als eerste gaat uitwerken. SEO is namelijk een langetermijnstrategie, u zal de nodige tijd moeten investeren om alles uit te schrijven. Begin met de zoekwoorden die voor u het meeste opbrengen.

Werk uw content outlines uit

Het uitwerken van uw teksten begint bij een concurrentieanalyse. Analyseer de SERP en bekijk de eerste 10 zoekresultaten. Bekijk volgende aspecten:

  • URL
  • Title tag
  • Meta description
  • Titel (H1)
  • Tussentitels (H2 en H3)
  • Structuur van de pagina
  • Tekst

Zoekmachines vertellen u namelijk zelf wat ze verwachten te zien op uw pagina’s. Handig om de zoekintentie te ontdekken. Uw doel? Het beter doen dan de concurrent.

Inspiratie voor het uitwerken van content outlines

Loopt u toch nog vast? Volgende inspiratie helpt u zeker op weg:

  • Wat is [zoekwoord]?
  • Voordelen/nadelen van [zoekwoord]
  • Kenmerken van [zoekwoord]
  • Waarom kiezen voor uw bedrijf om [zoekwoord] te kopen/huren
  • Hoe herkent u kwalitatieve [zoekwoord]
  • De evolutie van [zoekwoord] door de jaren heen
  • De toekomst van [zoekwoord]
  • Begrippen over [zoekwoord]
  • Actuele trends en ontwikkelingen binnen [zoekwoord]
  • Case studies over [zoekwoord]

Schrijven maar!

Zodra uw content outline klaarstaat, begint u met schrijven. Houd hierbij altijd rekening met het volgende: uw doelpubliek komt op de eerste plaats. Denk eerst aan uw lezer, pas dan aan de zoekmachines. In een interessant en volledig artikel komen uw zoekwoorden automatisch vaak voor. Enkele algemene schrijftips:

  • Gebruik een consequente aanspreking: gebruik u en je nooit door elkaar.
  • Vermijd hulpwerkwoorden: zullen, willen, kunnen en worden schrapt u best.
  • Schrijf korte zinnen: op het web gebruikt u best zinnen van 8 tot maximaal 12 woorden.
  • Vakjargon gebruikt u beter niet: houd rekening met uw doelpubliek, moeilijke woorden en vakjargon laat u achterwegen.
  • Vind uw unieke tone-of-voice: uw artikel springt er pas echt uit als u uw eigen unieke tone-of-voice gebruikt.

Extra tip: laat uw tekst een dag rusten en lees hem de dag erna nog een keer na. Zo bent u zeker dat er geen schrijffouten of moeilijke zinnen instaan.

Na het schrijven van een SEO tekst

Optimaliseer met afbeeldingen

Een (goede) webpagina bestaat uit relevante, wervende teksten, aangevuld met afbeeldingen. Uw afbeeldingen optimaliseert u best ook. Zo geniet u van nog meer ranking mogelijkheden.

Maak gebruik van interne links

Neem het overzicht van uw content clusters er weer bij en leg interne links op relevante plaatsen. Dit is goed voor de gebruiksvriendelijkheid, maar maakt het voor zoekmachines ook eenvoudiger om uw volledige website te crawlen. Pagina’s zonder inkomende interne links zijn ‘orphan pages’ en dat heeft een negatieve impact op uw ranking. Kies ook voor relevante ankerteksten, leg uw interne link op het zoekwoord.

Goed voorbeeld: ontdek de voordelen van SEO.

Slecht voorbeeld: ontdek de voordelen van SEO hier.

Publiceren maar

Tijd om uw tekst te publiceren! Nog even een dubbelcheck:

Tip: dien uw tekst na het publiceren ter indexering in bij Google Search Console. Zo pusht u zoekmachines om sneller een kijkje te nemen naar uw nieuwe pagina.

Wat na het publiceren van uw pagina?

Zoals u al wel weet is SEO een langetermijnstrategie. Verwacht dus niet dat uw tekst binnen de kortste keren bovenaan staat in Google. Wees geduldig en analyseer de tekst na enkele weken. Ziet u nog geen resultaat? Dan moet u uw tekst nog bijsturen. Denk bijvoorbeeld aan het herbekijken van de zoekintentie, het toevoegen van extra zoekwoorden of het verzamelen van relevante backlinks.

Onze SEO cases

Procobel

Procobel Procobel is een bedrijf uit Deurne (Antwerpen) dat gespecialiseerd is in onderhoud en renovatie van allerhande vloeren. U kan rekenen op de vakmensen van Procobel wan[...]

Lees meer

Rock Lobster

Rock Lobster Rock Lobster is een charmante city lodge in het hartje van Antwerpen. Bart en Eva koppelen hun passie voor muziek en ecologie aan een verlangen naar rust in een i[...]

Lees meer

Claire Tondeleir

Claire Tondeleir Claire Tondeleir is de specialist voor binnenhuisinrichting en woondecoratie in Antwerpen. Bij Claire Tondeleir vindt u alle aspecten van woondecoratie onder [...]

Lees meer

Gentse Heftrucks

Gentse Heftrucks Al ruim 40 jaar is Gentse Heftrucks de referentie voor de verhuur van heftrucks en magazijntrucks. U kan er heftrucks huren op korte of lange termijn aan een [...]

Lees meer

Aero Airco

Aero Airco Aero Airco heeft de afgelopen 18 jaar een heleboel vakkennis opgebouwd en is zonder meer de ideale partner voor de installatie van uw warmtepomp. Aero Airco is onts[...]

Lees meer

Ina Concept

Ina Concept, groothandel en verdeler voor verlichting in Afrika. Ina Concept, bied ondersteuning op maat voor professionele of particuliere verlichtingsprojecten. Ook zijn ze [...]

Lees meer

Recente blogposts

Waarom uw website regelmatig onderhoud nodig heeft 

Eenmaal uw bedrijfswebsite live is, begint het echte werk pas echt. Regelmatig onderhoud is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat uw nieuwe website optimaal presteert, veil[...]

Lees meer

Een domeinnaam met of zonder www?

Wanneer u een website opent in uw internetbrowser, voegt u automatisch "www" toe aan het begin van het domeinnaam. Vroeger was dit vanzelfsprekend. Tegenwoordig ziet u ze ook zond[...]

Lees meer

De synergie tussen webdesign en SEO: Hoe een goede website je SEO kan versterken 

In de online wereld zijn een goed ontworpen website en sterke zoekmachineoptimalisatie (SEO) twee van de meest waardevolle dingen die een bedrijf kan hebben. Wat vaak over het hoo[...]

Lees meer

Een minimalistisch webdesign: Less is more 

In de wereld van webdesign draait het niet altijd om toevoegen, maar vaak om het bewust elimineren van overbodige elementen. Minimalisme is niet alleen een esthetische keuze, het [...]

Lees meer

Wanneer wordt het tijd voor een nieuwe website?

Wanneer wordt het tijd
voor een nieuwe website?

Vandaag de dag spendeert de gemiddelde Vlaming een heleboel tijd online. Een moderne website die uitstraalt wie u bent, uw online doelpubliek bereikt en hen aanzet tot actie is dan[...]

Lees meer

kracht van WordPress

Waarom WordPress?

De kracht van WordPress In 2003 zag Wordpress het daglicht. Waar Wordpress in het begin vooral gebruikt werd om blogs te ontwikkelen, is het tegenwoordig uitgegroeid tot een v[...]

Lees meer

Hulp nodig bij het schrijven van SEO teksten?

Applic Group is uw ideale partner voor het schrijven van SEO teksten. Contacteer ons vrijblijvend voor een offerte. Wij ondersteunen uw SEO-strategie graag met onze kennis en expertise.

    JA, ik wil een GRATIS SEO check

    Proudly powered by Applic Group