Maak optimaal gebruik
van SERP features

  • Door Joël Franssen
  • SEA SEO
  • 10 May 2021
  • Leestijd 9:43

Google neemt in België ruim 95% van de zoekopdrachten voor zijn rekening en is daarom de onbetwiste marktleider. CTR-onderzoeken tonen aan dat websites die op de eerste pagina van Google verschijnen, meer dan 75% van de klikken van bezoekers vasthouden.

Daarom is het cruciaal om te weten op welk type resultaten u zich moet richten bij het optimaliseren van uw website. Naast de positie die uw website heeft is de ruimte die uw zoekresultaat inneemt uiteraard ook belangrijk.

SERP Wat is dat?

SERP is de afkorting van Search Engine Results Page (zoekmachine resultaat pagina).

Die pagina komt tevoorschijn wanneer iemand een zoekopdracht ingeeft in Google.

Een SERP bestaat uit twee delen :
1: Uw zoekopdracht
2: Zoekresultaten: Een lijst met webpagina’s die de zoekmachine toont wanneer er een zoekopdracht word uitgevoerd. Elk resultaat heeft een URL die verwijst naar de daadwerkelijke webpagina, een titel en een korte beschrijving. Het kan ook visuele verbeteringen bevatten, zoals beoordelingssterren, miniatuurvideo’s of afbeeldingen.

De zoekresultaten kunnen we opdelen in 3 categorieën

1: Gesponsorde resultaten: Dit zijn plaatsen waar je voor betaald. Ze worden bovenaan en onderaan de zoekresultaten geplaatst. Google rangschikt ze op basis van hun relevantie, kosten per klik, klikfrequenties en concurrentie.
2: Organische resultaten: Deze zijn onbetaald en worden onder de gesponsorde resultaten weergegeven. Ze worden gerangschikt volgens een algoritme op basis van hun relevantie.
3: SERP features: Dit zijn aanvullende elementen die Google weergeeft. Meer hierover lees je hieronder.

BETAALDE RESULTATEN

Alleen bellen-advertenties

SERP feature - Call only advertentieAlleen bellen-advertenties zijn een type tekst-advertenties. Ze worden op dezelfde manier en plaats weergegeven, maar dan enkel op mobiel. Dit zijn de advertenties waarop duidelijk een telefoonnummer van het bedrijf wordt weergegeven. Door op de advertentie te klikken kan de gebruiker meteen bellen naar de nummer in de advertentie. Ideaal dus om snel leads binnen te halen!

Google Shopping-advertenties

SERP feature - Google shopping advertentieGoogle Shopping-advertenties worden helemaal boven of rechtsboven op de resultatenpagina weergegeven. Deze advertenties worden getoond wanneer een bezoeker naar een merk-of productnaam zoekt of een zoekopdracht uitvoert met een hoge commerciële intentie.

Google Shopping-advertenties worden gelabeld als “gesponsord” of “advertentie” om ze te onderscheiden van andere zoekresultaten op de pagina.

Tekstadvertenties

SERP feature - standaard tekst advertentieDit zijn de standaard Google Ads advertenties. Deze worden meestal zowel boven als onder de organische resultaten weergegeven. De positie van uw tekst-advertentie is afhankelijk van de kwaliteit van uw advertentie en het bod dat u heeft ingesteld.
Dankzij een goede Google Ads-strategie kan u er dus voor zorgen dat u altijd bovenaan in Google staat.

ORGANISCHE RESULTATEN

Standaard organische resultaten

Standaard organische resultaten zijn de gewone onbetaalde zoekresultaten waarvan de ranking bepaald word door Google.
Ze zijn gerangschikt op basis van hun relevantie voor de zoekterm met behulp van vele factoren.

SERP FEATURES

Rich Snippets

Rich Snippets zijn relevante extra gegevens in de zoekresultaten. Google probeert hiermee de organische zoekresultaten te verbeteren.
Deze verbeteringen zijn visueel aantrekkelijke elementen die bedoeld zijn om de gebruikerservaring te verbeteren en aanvullende informatie te bieden, relevant aan de zoekopdracht.
Ze vallen op, dit leidt meestal tot hogere klikfrequenties in vergelijking met de gewone organische resultaten.

AMP

SERP feature - AMPAMP is de afkorting voor Accelerated Mobile Pages, een door Google ondersteund project dat is bedoeld om u uw webpagina’s te optimaliseren voor betere prestaties en meer efficiëntie op mobiele apparaten.

AMP resultaten worden weergegeven met een klein “Lightning Bolt” pictogram.

Hoewel AMP zelf geen ranking factor is, is snelheid een essentieel signaal voor mobiele zoekresultaten.

Als u een juist AMP schema implementeert op uw webpagina’s, is de kans groter dat u vermeld wordt op mobiele zoekopdrachten. Als onderdeel van uitgebreide resultaten (bijvoorbeeld recepten) en carrousels (bijvoorbeeld Topverhalen).

Er zijn ook twee nadelen verbonden aan AMP:

  1. Voor AMP inhoud kan Google promotionele inhoud op webpagina’s opnemen en de lay-out van uw site wijzigen (er worden bijvoorbeeld geen aanmeldingsformulieren voor e-mail meer weergegeven).
  2. AMP leidt verkeer van uw pagina’s af, zodat de gebruikers die op een AMP-resultaat hebben geklikt, op het domein van Google blijven.
Breadcrumbs

SERP feature - breadcrumbsDe breadcrumbs in de zoekresultaten geven de hiërarchie van de website weer.

Ze categoriseren de inhoud binnen de context van de zoekopdracht. Ze tonen ook een vereenvoudigde versie van de navigatie van de website, met de startpagina en de pagina’s gescheiden door speciale tekens.

Searchbox

SERP feature - Search boxSoms voegt Google in combinatie met sitelinks een zoek vak toe. Deze bevindt zich tussen de paginabeschrijving en de aanbevolen sitelinks.

Hiermee kunnen gebruikers rechtstreeks vanuit de SERP zoeken in de content van die website. De enige resultaten die weergegeven zullen worden, zijn de resultaten voor die ene website.

Sitelinks

SERP feature - Site linksSitelinks zijn extra hyperlinks die in de SERP worden weergegeven met de titel en metabeschrijving van bepaalde pagina’s van uw website.

Gewoonlijk verschijnen sitelinks voor het hoofddomein, maar Google kan ze ook weergeven voor blogpagina’s en de bijbehorende categorieën. Jammer genoeg kan u deze niet beïnvloeden.

Omdat ze gebruikers in staat stellen rechtstreeks vanuit de SERP toegang te krijgen tot de gewenste pagina’s, zijn sitelinks uitermate nuttig om het organische merkverkeer naar meerdere pagina’s van uw website te verspreiden.

Reviews & ratings

SERP feature - Ratings / ReviewsHet stukje beoordelingen en recensies wordt weergegeven tussen de pagina titel en de beschrijving. Deze bevat een beoordelingsscore, de hoeveelheid beoordelingen en soms een kort overzicht van een recensie.

De beoordelingswaarde is het gemiddelde van alle beoordelingen.

Omdat ze de aandacht van gebruikers trekken en geloofwaardigheid bieden via sociaal bewijs, leiden organische zoekresultaten met beoordelingssterren doorgaans tot een aanzienlijk hogere CTR dan die zonder sterren.

Standaard verrijkte resultaten

Met de standaard verrijkte resultaten bedoelen we alles dat u tussen en rondom de normale zoekresultaten te zien krijgt. Het bekendste voorbeeld is Google Maps, die in de SERP resultaten toont in uw buurt. Maar Google verandert om de zoveel tijd het aantal en de indeling van deze SERP features. We sommen de bekendste en meest interessante voor u op.

Featured Snippets

SERP feature - Featured snippetsU heeft waarschijnlijk al gemerkt dat Google bij bepaalde zoektermen een antwoord probeert te formuleren op uw vraag. Bij deze zoekopdrachten wordt bovenaan in de Google resultaten het antwoord op uw vraag weergegeven.

Google plukt het antwoord meestal van een webpagina die zich hoog in de Google resultaten bevindt.

Meestal bevat het vak een gedeeltelijk antwoord, de titel en de URL van de webpagina, en een kleine afbeelding.

Uitgelichte resultaten verschijnen meestal voor informatieve zoekopdrachten, en afhankelijk van de bedoeling achter de zoekopdracht, kunnen ze in verschillende formaten en weergaveformaten worden weergegeven:

Google Knowledge Panel

SERP feature - knowledge graphHet Google Knowledge Panel bevat informatie over het hoofdonderwerp van de zoekopdracht. Dit Panel word meestal getriggerd bij het zoeken naar een merk, plaats, beroemd persoon, een boek, film of schilderij, enzovoort.

Informatie over deze onderwerpen wort opgeslagen in de ‘Knowledge Graph’, een database waar Google een heleboel relevante informatie bundelt over bedrijven, personen, locaties, enzovoort. De informatie die in het Knowledge panel vertoond wordt, is afkomstig uw Google MyBusiness pagina, maar ook van allerhande websites over het gehele internet.

Omdat het Knowledge panel enorm veel ruimte inneemt, is dit een zeer interessante feature voor uw bedrijf. Naast uw locatie, openingstijden en contactgegevens worden ook beoordelingen en recensies voor uw bedrijf weergegeven.

Het zal niet verbazen dat positieve recensies het vertrouwen in uw bedrijf zullen verbeteren, waardoor uw potentiële klanten meer geneigd zullen zijn om u te contacteren.

Local Pack

SERP feature - local packHet local pack verschijnt over het algemeen wanneer de zoekopdracht een lokaal etablissement bevat zoals, een zwembad, een kapperszaak, …

Lokale vakken bevinden zich meestal bovenaan de pagina met zoekresultaten en bestaan ​​uit een kaart met hieronder drie lokale vestigingen.

De kaart heeft pinnen om aan te geven waar de lokale vestigingen kunnen worden gevonden.

Onder de kaart worden details over het bedrijf weergegeven; de naam, het fysieke adres, het telefoonnummer en de websitelink.

Welke vestigingen u te zien krijgt, hangt volledig af van uw locatie. Het local pack vertoont de bedrijven die zich in de buurt van uw locatie bevinden.

Local Teaser Pack

SERP feature - Local Teaser PackReguliere Local Packs kunnen worden weergegeven voor allerlei lokale vestigingen, zoals autoverhuur, kapsalons, autoreparatiewerkplaatsen, sportscholen en vele anderen. Maar voor op reservering gebaseerde bedrijven, zoals restaurants en hotels, kan de zoekopdracht met lokale intentie een ander type lokaal resultaat opleveren, genaamd Local Teaser Pack (ook wel Local Snack Pack genoemd ).

Bij deze resultaten worden in deze weergave allerlei interessante toevoegingen weergegeven. Voor hotels bv kan u meteen de prijs per nacht zien in het local teaser pack.

Direct Answer Results

SERP feature - Direct answer resultVoor sommige vragen geeft Google het antwoord weer in de vorm van een lichtgrijs omrand kader met daarin slechts een kort antwoord op wat u zoekt.

Deze resultaten, ook wel bekend als Rich , Quick of Instant Answers , beantwoorden direct basisvragen over het weer, sportuitslagen, de voedingswaarde van voedsel en meer. De weergegeven informatie maakt deel uit van een publieke domein, maar kan ook afkomstig zijn van Google’s Knowledge Graph en gegevenspartners.

Google Image Pack

SERP feature - image packDe Google image pack wordt weergegeven voor zoekopdrachten waarbij visuele hulp als relevant en voordelig wordt beschouwd. Ze worden weergegeven als een horizontale carrousel met gerelateerde afbeeldingen en kan op elke positie op de resultatenpagina worden geplaatst. Soms bestaat het afbeeldingspakket in plaats van een carrousel uit twee tot drie rijen afbeeldingen die helemaal bovenaan de SERP staan.

Als u op de afbeelding of titel klikt, word u naar de Google Afbeeldingen-branche gebracht en van daaruit kunt u naar de websites gaan waarop de afbeeldingen worden gehost.

Top Stories

SERP feature - Top storiesDe top stories feature, ook wel “Voorpaginanieuws” genoemd wordt weergegeven als een blok van drie of meer kaarten. Deze kaarten bevatten populaire artikels of het laatste nieuws relevant aan iw zoekopdracht. Voorpaginanieuws wordt meestal weergegeven in de bovenste helft van de eerste resultatenpagina. Elke kaart is uitgebreid met een thumbnail en titel uit het artikel.

Deze feature is vaak voorbehouden voor de grotere nieuws-websites, omdat het bedoeld is om het laatste nieuws weer te geven over uw zoekopdracht.

People Also Ask

SERP feature - People also askDe feature “Mensen vragen ook”, ook wel “Gerelateerde vragen” genoemd, toont vragen en antwoorden gerelateerd aan uw zoekopdracht. Deze worden weergegeven als een reeks uitvouwbare vakken, die eindeloos lijkt. Want als u op één vraag klikt, verschijnen er meteen nieuwe vragen onder.

Aangezien deze feature bedoeld is om vragen te beantwoorden, heeft u meer kans om hier tussen te staan als uw website scoort voor long tail-zoektermen en zoektermen met meer woorden. Zorg er ook voor dat zowel de vraag als het antwoord duidelijk te vinden zijn op uw webpagina.

Video-list

SERP feature - Video listDeze SERP feature bestaat uit een verticale lijst met maximaal vier video’s die het meest relevant worden geacht voor de gebruikte zoekopdracht. De video’s zijn meestal afkomstig van Youtube, maar ook video’s van Facebook, Vimeo, Dailymotion of zelfs van uw eigen website kunnen weergegeven worden.

Deze feature wordt vertoond als u zoekt naar een film, videoclip of hoe u iets moet doen (bijv. “hoe zelf een vloer leggen”). Onderaan de video’s heeft u de keuze om alle video’s te bekijken.

De video lijst verschijnt boven de organische resultaten, maar onder de advertenties van Google Ads.

De meest gangbare video platformen hebben een heleboel mogelijkheden om uw video’s zoekmachine vriendelijk te maken. Door een duidelijke titel te kiezen en relevante tags toe te voegen, kan u aan zoekmachines duidelijk maken waarover uw video precies gaat.

Recipe Cards

SERP feature - Recipe cardRecepten zijn individuele kaarten die onder de advertenties worden weergegeven. Elke kaart linkt naar een pagina vanwaar het recept te vinden is.

Om een recipe card te krijgen moet u structured data gebruiken om aan Google duidelijk te maken dat het een recept is zoals de ingrediënten, bereidingstijd en reviews.

Structured data wordt aan de code van uw website toegevoegd. De meest gangbare platforms voor het bouwen van websites en webshops hebben deze mogelijkheid. Als dat voor uw website niet het geval is, kan u uw developer inschakelen om deze aanpassingen te doen.

Hulp nodig?

By Joël Franssen

Joël Franssen

SEO / CRO specialist

Bouw uw website voor uw gebruikers en niet voor Google.

Proudly powered by Applic Group