Maak optimaal gebruik
van SERP features

Google neemt in België ruim 95% van de zoekopdrachten voor zijn rekening en is daarom de onbetwiste marktleider. CTR-onderzoeken tonen aan dat websites die op de eerste pagina van Google verschijnen, meer dan 75% van de klikken van bezoekers vasthouden.

Daarom is het cruciaal om te weten op welk type resultaten u zich moet richten bij het optimaliseren van uw website. Naast de positie die uw website heeft is de ruimte die uw zoekresultaat inneemt uiteraard ook belangrijk.

SERP Wat is dat?

SERP is de afkorting van Search Engine Results Page (zoekmachine resultaat pagina). Die pagina komt tevoorschijn wanneer iemand een zoekopdracht ingeeft in Google.

SERP - Search Engine Results Page

Een SERP bestaat uit twee delen:

 • Uw zoekopdracht
 • Zoekresultaten
  Een lijst met webpagina’s die de zoekmachine toont wanneer er een zoekopdracht wordt uitgevoerd. Elk resultaat heeft een URL die verwijst naar de daadwerkelijke webpagina, een titel en een korte beschrijving. Het kan ook visuele verbeteringen bevatten, zoals beoordelingssterren, miniatuurvideo’s of afbeeldingen.

De zoekresultaten kunnen we opdelen in 3 categorieën

 • Gesponsorde resultaten
  Gesponsorde resultaten zijn betaalde zoekresultaten. Ze worden bovenaan en onderaan de standaard zoekresultaten geplaatst. Google rangschikt ze op basis van hun relevantie, kosten per klik, klikfrequenties en concurrentie.
 • Organische resultaten
  Deze zoekresultaten zijn niet betalend en worden onder de gesponsorde resultaten weergegeven. Ze worden gerangschikt adhv het Google algoritme op basis van hun relevantie.
 • SERP features
  Dit zijn aanvullende elementen die Google weergeeft. Meer hierover lees je hieronder.

Betaalde resultaten

Alleen bellen-advertenties

alleen bellen advertentie

Alleen bellen-advertenties zijn een type tekst-advertentie. Ze worden op dezelfde manier en plaats weergegeven, maar dan enkel op mobiel. Dit zijn de advertenties waarop duidelijk een telefoonnummer van het bedrijf wordt weergegeven. Door op de advertentie te klikken kan de gebruiker meteen bellen naar de nummer in de advertentie. Ideaal dus om snel leads binnen te halen!

Google Shopping-advertenties

Google Shopping

Google Shopping-advertenties worden helemaal boven of rechtsboven op de resultatenpagina weergegeven. Deze advertenties worden getoond wanneer een bezoeker naar een merk-of productnaam zoekt of een zoekopdracht uitvoert met een hoge commerciële intentie.

Google Shopping-advertenties worden gelabeld als “gesponsord” of “advertentie” om ze te onderscheiden van andere zoekresultaten op de pagina.

Tekstadvertenties

Standaard tekstadvertentie

Dit zijn de standaard Google Ads advertenties. Deze worden meestal zowel boven als onder de organische resultaten weergegeven. De positie van uw tekst-advertentie is afhankelijk van de kwaliteit van uw advertentie en het bod dat u heeft ingesteld.

Dankzij een goede Google Ads-strategie kan u er dus voor zorgen dat u altijd bovenaan in Google staat.

Organische resultaten

Standaard organische resultaten

Standaard organische resultaten zijn de normale, onbetaalde zoekresultaten. De volgorde wordt bepaald adhv het Google algoritme. Het algoritme houdt rekening met een 250-tal factoren om websites te rangschikken. De belangrijkste factoren hebben te maken met de relevantie en autoriteit van uw webpagina’s.

SERP features

Rich Snippets

Rich Snippets zijn relevante extra gegevens in de zoekresultaten, zoals telefoonnummers, adressen of prijzen. Google probeert hiermee de organische zoekresultaten te verbeteren. Rich snippets zijn visueel aantrekkelijke elementen die als doel hebben om de gebruikerservaring te verbeteren en aanvullende informatie te bieden, relevant aan de zoekopdracht.

Rich Snippets zijn dus een uitbreiding op de standaard zoekresultaten die extra in het oog springen en daardoor de doorklik bevorderen.

AMP

AMP - SERP feature

AMP is de afkorting voor Accelerated Mobile Pages, een door Google ondersteund project dat is bedoeld om u uw webpagina’s te optimaliseren voor betere prestaties en meer efficiëntie op mobiele apparaten. AMP resultaten worden weergegeven met een klein “Lightning Bolt” pictogram.

Hoewel AMP zelf geen ranking factor is, is snelheid een essentieel signaal voor mobiele zoekresultaten. Als u een juist AMP schema implementeert op uw webpagina’s, is de kans groter dat u vermeld wordt op mobiele zoekopdrachten. Als onderdeel van uitgebreide resultaten (bijvoorbeeld recepten) en carrousels (bijvoorbeeld Topverhalen).

Er zijn echter ook twee nadelen verbonden aan AMP:

Voor AMP inhoud kan Google promotionele inhoud op webpagina’s opnemen en de lay-out van uw site wijzigen (er worden bijvoorbeeld geen aanmeldingsformulieren voor e-mail meer weergegeven).

AMP leidt verkeer van uw pagina’s weg. Gebruikers die op een AMP-resultaat klikken, krijgen een pagina op een andere webserver te zien.

Breadcrumbs

Breadcrumbs - SERP feature

Breadcrumbs verschijnen in de zoekresultaten als uitbreiding op uw standaard zoekresultaat. Ze hebben als doel om de structuur van de website te verduidelijken.

Breadcrumbs tonen een vereenvoudigde versie van de websitenavigatie, met de homepage en onderliggende pagina’s gescheiden door speciale tekens.

Searchbox

Zoekveld - SERP feature

Soms voegt Google in combinatie met sitelinks een zoekveld toe. Het zoekveld wordt weergegeven tussen de paginabeschrijving en de aanbevolen sitelinks.

Hiermee kunnen gebruikers rechtstreeks vanuit de SERP zoeken in de content van die website. De enige resultaten die weergegeven zullen worden, zijn de resultaten voor die ene website.

Sitelinks

Sitelinks - SERP feature

Sitelinks zijn extra hyperlinks die in de SERP worden weergegeven met de titel en metabeschrijving van bepaalde (relevante) pagina’s binnen uw website.

Meestal verschijnen sitelinks voor het hoofddomein, maar Google kan ze ook weergeven voor bv blogpagina’s en de bijbehorende categorieën. Helaas bepaalt Google helemaal zelf welke extra pagina’s hier vertoond worden.

Omdat sitelinks gebruikers in staat stellen rechtstreeks vanuit de SERP toegang te krijgen tot de gewenste pagina’s, zijn sitelinks uitermate nuttig om het organische verkeer over meerdere pagina’s van uw website te verspreiden.

Reviews & ratings

Review ratings - SERP feature

Het stukje ‘Reviews & ratings’ wordt weergegeven tussen de pagina titel en de beschrijving. Deze bevat een beoordelingsscore, het aantal beoordelingen en soms een kort overzicht van een recensie.

De vertoonde review score is het gemiddelde van alle beoordelingen.

Reviews en ratings verbeteren de geloofwaardigheid van uw webpagina’s en leiden tot een aanzienlijk verbeterde doorklikfrequentie. Vandaag de dag komen enkel nog reviews en ratings van externe platformen als Trustpilot of Trustedshops in aanmerking om vertoond te worden.

Standaard verrijkte resultaten

Met de standaard verrijkte resultaten bedoelen we alles dat u tussen en rondom de normale zoekresultaten te zien krijgt. Het meest gekende voorbeeld is de Google Map die relevante locaties uit uw buurt vertoont. Google verandert regelmatig het aantal en de indeling van deze SERP features. We sommen de bekendste en meest interessante voor u op.

Featured Snippets

Featured snippet - SERP feature

U heeft waarschijnlijk al gemerkt dat Google bij bepaalde zoektermen een antwoord probeert te formuleren op uw vraag. Bij deze zoekopdrachten wordt bovenaan in de Google resultaten het antwoord op uw vraag weergegeven.

Google plukt het antwoord meestal van een webpagina die zich hoog in de Google resultaten bevindt.

Meestal vertonen Featured Snippets een deel van uw webpagina, met de titel en de URL van de pagina, en eventueel een kleine afbeelding.

Uitgelichte resultaten verschijnen meestal voor informatieve zoekopdrachten. Afhankelijk van het doel van de zoekopdracht kunnen ze in verschillende formaten en weergaves worden vertoond.

Google Knowledge Panel

Knowledge Panel - SERP feature

Het Google Knowledge Panel bevat informatie over het hoofdonderwerp van de zoekopdracht. Dit Panel word meestal getriggerd bij het zoeken naar een merk, plaats, beroemd persoon, een boek, film of schilderij, enzovoort.

Informatie over deze onderwerpen wort opgeslagen in de ‘Knowledge Graph’, een database waar Google een heleboel relevante informatie bundelt over bedrijven, personen, locaties, enzovoort. De informatie die in het Knowledge panel vertoond wordt, is afkomstig uw Google MyBusiness pagina, maar ook van allerlei gerenommeerde websites over het gehele internet.

Omdat het Knowledge panel enorm veel ruimte inneemt, is dit een zeer interessante feature voor uw bedrijf. Naast uw locatie, openingstijden en contactgegevens worden ook beoordelingen en recensies voor uw bedrijf weergegeven.

Het zal niet verbazen dat positieve recensies het vertrouwen in uw bedrijf zullen verbeteren, waardoor uw potentiële klanten meer geneigd zullen zijn om u te contacteren.

Local Pack

Local Pack - SERP feature

Het Local Pack verschijnt over het algemeen wanneer de zoekopdracht een lokaal etablissement bevat zoals, een zwembad, een kapperszaak, … Het Local Pack bevindt zich altijd bovenaan de zoekresultatenpagina en bestaat uit een Google Map met vermelding van drie lokale vestigingen.

De kaart heeft markers om aan te geven waar de lokale vestigingen zich precies bevinden. Onder de Google Map worden details over het bedrijf weergegeven; de naam, het fysieke adres, het telefoonnummer en de websitelink.

Welke vestigingen u te zien krijgt, hangt volledig af van uw locatie. Het local pack vertoont de bedrijven die zich in uw buurt bevinden. Ook de volgorde is afhankelijk van uw locatie.

Local Teaser Pack

Local Teaser Pack - SERP feature

Standaard Local Packs kunnen worden weergegeven voor bijna alle lokale vestigingen (bakkers, kapsalons, sportscholen, musea, …). Voor een aantal types bedrijven worden handige toevoegingen getoond. Bij restaurants kan je dikwijls meteen reserveren. Bij hotels wordt de prijs voor een overnachting weergegeven. Bij luchtvaartmaatschappijen kan je rechtstreeks een vlucht boeken. Het zal niet verbazen dat het Local Teaser Pack een heleboel interessante opportuniteiten met zich meebrengt.

Direct Answer Results

Instant Answers - SERP feature

Voor sommige vragen geeft Google het antwoord weer in de vorm van een lichtgrijs omrand kader met daarin slechts een kort antwoord op wat u zoekt.

Deze resultaten, ook wel bekend als Rich , Quick of Instant Answers , beantwoorden direct basisvragen over bv het weer, sportuitslagen, de voedingswaarde van voedsel en meer. De weergegeven informatie maakt deel uit van het publieke domein, maar kan ook afkomstig zijn uit Google’s Knowledge Graph of partners.

Google Image Pack

Image Pack - SERP feature

Het Google Image Pack wordt weergegeven voor zoekopdrachten waarbij visuele hulp als relevant beschouwd wordt. Het Image Pack kan worden weergegeven als een horizontale carrousel met gerelateerde afbeeldingen en kan op elke positie op de resultatenpagina worden geplaatst. Soms worden de afbeeldingen niet in een carrousel, maar in 2 of 3 rijen helemaal boven de SERP weergegeven.

Als u op de afbeelding of titel klikt, word u naar de Google Afbeeldingen-sectie gebracht en van daaruit kunt u doorklikken naar de websites waarop de afbeeldingen worden vertoond.

Top Stories

Voorpaginanieuws - SERP feature

Het “Top Stories Feature”, ook wel “Voorpaginanieuws” genoemd, wordt weergegeven als een sectie van drie of meer relevante nieuwsberichten. Google vertoond de titel van het artikel en een afbeelding. Deze feature is vaak voorbehouden voor de grotere nieuws-websites. Het doel van deze sectie is om recente nieuwsberichten weer te geven die gerelateerd zijn aan een bepaalde zoekopdracht.

People Also Ask

Mensen vragen ook - SERP feature

De feature “Mensen vragen ook”, ook wel “Gerelateerde vragen” genoemd, toont vragen en antwoorden gerelateerd aan uw zoekopdracht. Deze worden weergegeven als een reeks uitvouwbare vakken, die eindeloos lijkt. Als u op één vraag klikt, verschijnen er meteen nieuwe, gerelateerde vragen.

Aangezien deze feature bedoeld is om vragen te beantwoorden, heeft u meer kans om hier tussen te staan als uw website scoort voor long tail-zoektermen (zoektermen bestaande uit meerdere woorden). Zorg er voor dat zowel de vraag als het antwoord duidelijk te vinden zijn op uw webpagina.

Video-list

Featured Video - SERP feature Deze SERP feature bestaat uit een verticale lijst met maximaal 4 relevante video’s aan de gebruikte zoekopdracht. De video’s zijn meestal afkomstig van Youtube, maar ook video’s van Facebook, Vimeo, Dailymotion of zelfs van uw eigen website kunnen weergegeven worden.

Deze feature wordt vertoond als u zoekt naar een film, videoclip of een doe-het-zelf onderwerp. Onderaan de video’s kan u doorklikken om alle relevante video’s te bekijken.

De video lijst verschijnt boven de organische resultaten, maar onder de Google advertenties.

De meest gangbare video platformen hebben een heleboel mogelijkheden om uw video’s zoekmachine vriendelijk te maken. Door een duidelijke titel te kiezen en relevante tags toe te voegen, kan u aan zoekmachines duidelijk maken waarover uw video precies gaat.

Recipe Cards

Recipe Cards - SERP feature

Wanneer u op zoek bent naar een bepaald recept zal Google onder de betaalde resultaten een aantal suggesties doen. De zogenaamde “Recipe Cards” bestaan uit een afbeelding, de titel, een link naar de pagina en eventueel een korte inleiding.

Als u wilt dat uw website vertoond wordt in deze sectie, moet u ‘Structured data’ toevoegen aan uw webpagina om Google duidelijk te maken wat bv de ingrediënten, bereidingstijd, reviews en dergelijke zijn.

Structured data wordt aan de code van uw website toegevoegd. De meest gangbare platforms voor het bouwen van websites en webshops bieden deze mogelijkheid. Als dat voor uw website niet het geval is, kan u uw developer inschakelen om deze aanpassingen te doen.

Wilt u ook meer zichtbaarheid voor uw website?

Contacteer ons voor een offerte op maat.

  JA, ik wil een GRATIS SEO check

  By Joël Franssen

  SEO / CRO specialist "Bouw uw website voor uw gebruikers en niet voor Google." Connect on:

  Proudly powered by Applic Group