Een duurzame SEO-strategie die krachtige resultaten genereert bestaat uit 3 pijlers: techniek, content en autoriteit. Dit is heel belangrijk om goed te begrijpen, zo weet u waar u aan begint. We leggen ze graag volledig in detail voor u uit. Toch nog vragen? Op zoek naar advies? Contacteer ons gerust, onze SEO-experts helpen u graag op weg.
Techniek
De eerste pijler van SEO gaat over techniek. Met andere woorden: de technische kant (off-page) van uw website. Het komt er eigenlijk op neer dat uw website veilig en gebruiksvriendelijk functioneert. Hier zijn enkele van de belangrijkste technische SEO-factoren:
- Website snelheid: de laadsnelheid van uw website is cruciaal voor zowel gebruikerservaring als zoekmachineoptimalisatie. Snellere websites scoren hoger in de zoekresultaten.
- Schaalbaarheid: meer en meer mensen gebruiken het internet op een mobiel apparaat. Een responsief design en een goede bruikbaarheid op mobiele apparaten zijn daarom essentieel. Intussen analyseert Google zelfs enkel de mobiele-versie van uw website.
- SSL-certificaat: websites die gebruik maken van een SSL-certificaat (HTTPS) worden beloond met een hogere ranking. Dit certificaat zorgt voor een veilige verbinding tussen de website en de gebruiker. Zonder SSL certificaat is uw website zelfs niet bereikbaar zonder foutmelding.
- Indexeerbaarheid: zorg ervoor dat zoekmachines de inhoud van uw website goed begrijpen door het gebruik van een duidelijke en gestructureerde sitemap, structured data en het vermijden van technische fouten die indexering belemmeren.
- Paginatitels en meta descriptions: geoptimaliseerde paginatitels en meta descriptions helpen zoekmachines de inhoud van een pagina beter te begrijpen en verbeteren de klikfrequentie vanuit de zoekresultaten.
- Canonical tags: canonical tags geven aan welke versie van een pagina als de originele moet worden beschouwd, wat helpt om duplicate content problemen te voorkomen en de autoriteit van de pagina te verbeteren.
- Gebruik van gestructureerde data (Schema Markup): het toevoegen van gestructureerde data aan een website helpt zoekmachines om de inhoud beter te begrijpen en resulteert in aantrekkelijkere zoekresultaten, zoals rich snippets.
- Interne linkstructuur: een goede interne linkstructuur helpt zoekmachines om de relevantie en hiërarchie van de pagina's op een website te begrijpen, wat bijdraagt aan een betere indexering en ranking.
- Beveiliging: zorg ervoor dat er geen beveiligingsproblemen zijn op uw website, zoals malware of andere schadelijke activiteiten. Deze zijn nefast op de rangschikking en het vertrouwen van zoekmachines en gebruikers.
- 404 foutpagina's: zorg ervoor dat je website correct omgaat met 404 foutpagina's door ze te configureren om gebruikers naar relevante inhoud te leiden. Dit verbetert de gebruikerservaring en de indexering.
Hoort u het in Keulen donderen? Geen paniek, onze technische SEO-expert Joel schreef voor u een technische SEO gids.
Content
Zodra uw technische-SEO op punt staat, gaat u de slag met u content-strategie. Begin niet in het wilde weg content te publiceren, denk eerst goed na over hoe u dit gaat aanpakken.
- Doe een zoekwoordenonderzoek: verzamel de zoekwoorden waarop u wilt scoren en controleer hun zoekvolume in zoekwoorden onderzoek tools zoals Ahrefs, Semrush of Google Keyword planner.
- Cluster uw zoekwoorden: bekijk de zoekwoorden en verdeel ze onder in logische segmenten.
- Werk uw website structuur uit: analyseer uw clusters en werk een duidelijke en gebruiksvriendelijke structuur uit. Deze structuur uit zich in uw menubalk (hoofdzoekwoorden), maar ook in uw interne links (subzoekwoorden).
- Werk uw content outlines uit: bekijk de SERP (zoekresultaten van Google) en analyseer wat uw concurrentie schrijft. Maak een overzicht van de 10 eerste resultaten en baseer uw content outline hierop.
- Schrijven maar: schrijf uw artikels uit en verwerk uw zoekwoorden op relevante plaatsen (H1, H2, H3, eerste alinea, vette tekst, afbeeldingen…)
- Vergeet uw interne links niet: leg interne links tussen de pagina’s die samen horen om alles te clusteren. Zo maakt u het Google makkelijker de verhouding tussen de pagina’s te begrijpen en al uw pagina’s te indexeren.
Meer over SEO-copywriting
Autoriteit
Als laatste – en misschien wel belangrijkste pijler – hebben we autoriteit. Autoriteit is niets nieuws. In de begindagen van het internet ontwikkelden Larry Page en Sergey Brin van Google het concept PageRank. PageRank houdt rekening met het aantal inkomende links van autoritatieve bronnen om een score toe te kennen aan een website.
Het principe is eenvoudig. Website X heeft een link naar website Y. In de ogen van Google is dat een soort van ‘stem’ van website X voor website Y. Hoe hoger de autoriteit van website X, hoe zwaarder die ‘stem’ zal meetellen in het verbeteren van de autoriteit van website Y.
De simpliciteit van het principe maakt het echter vatbaar voor manipulatie. In 2012 lanceerde Google de eerste algoritme-update die bedoeld was om manipulatie van backlinks te detecteren. Google Penguin had als doel om grey hat technieken gerelateerd aan linkbuilding te detecteren. Er volgden 7 verschillende updates van Google Penguin. De laatste (Penguin 4.0) werd uitgerold in september 2016.
In 2019 startte Google met de uitrol van de PageRank update. De naam PageRank is afgeleid van ‘web page’ en Google medeoprichter Larry Page. De PageRank update had als doel om websites met een hoog aantal inkomende links van autoritatieve bronnen te bevoordelen. Elke inkomende link van een website krijgt een numerieke waarde gebaseerd op het belang van die link ten opzichte van het totaal aantal links naar die pagina. Een pagina die een heleboel inkomende links van webpagina’s met een hoge PageRank heeft, zal zelf ook een hogere PageRank krijgen.
Moz, Semrush, Majestic en Ahrefs ontwikkelden elk hun eigen formule om meer inzichten te krijgen in de illustere PageRank metric.
- Moz: DA (Domain Authority) en PA (Page Authority)
- Semrush: AS (Authority Score) en TS (Toxicity Score)
- Ahrefs: DR (Domain Rating) en PR (Page Rating)
- Majestic: TF (Trust Flow) en CF (Citation Flow)
Belangrijk om weten is dat deze metrics bedoeld zijn om je inzichten te verschaffen in de Google PageRank metric, maar ze worden allen op een andere manier berekend wat resulteert in verschillende waardes.
Hoewel we eerder al stelden dat autoriteit de belangrijkste pijler is, blijft het belangrijk om uzelf niet blind te staren op deze ene metric. Een goede website heeft hoge autoriteit, geweldige content en staat technisch op punt.
Meer backlinks verkrijgen? Lees ons interessant artikel over linkbuilding.