SEO / Zoekmachine optimalisatie

//Uw zoekmachineoptimalisatie gids voor 2024

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimisation, letterlijk vertaald als zoekmachineoptimalisatie. Door aanpassingen te maken aan de content, techniek en autoriteit van je website, verbeter je jouw posities in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Het resultaat? Je krijgt meer relevant organisch verkeer voor je belangrijkste zoekwoorden.

Weet wel dat SEO een langetermijnstrategie is. Er bestaan geen ‘quick fixes’ in SEO. Door regelmatig aanpassingen te doen aan je website en in te spelen op trends, zal jouw website gestaag naar boven klimmen in de zoekresultaten.

Al die aanpassingen en updates vragen natuurlijk veel tijd en moeite. Daarom vertrouw je best op een SEO specialist om de juiste strategie toe te passen voor uw situatie. Met een tried-and-true SEO-strategie helpt Applic Group je om op een duurzame manier hoger te scoren in Google.

 

JA, ik wil starten met SEO

 

Belangrijk om te weten over SEO

Naast tal van voordelen, brengt SEO ook een klein nadeel met zich mee. Het is namelijk een langetermijnstrategie. Hierdoor duurt het gemiddeld 6 tot 12 maanden voor u van (voelbare) resultaten geniet. Met voelbare resultaten bedoelen we meer leads en meer omzet. U zal uw website stilletjes aan omhoog zien klimmen, maar de voordelen komen pas volledig tot hun recht wanneer u in de top 10 staat.

Dit kost tijd, moeite en geduld. Hierdoor is een SEO-strategie niet voor iedereen geschikt. Denk bijvoorbeeld aan start-ups die snel resultaten willen zien. Die starten hun SEO-strategie al van het begin op, maar versterken deze best met gerichte SEA campagnes.

Verschil tussen SEO en SEA

Het grootste verschil tussen SEO en SEA? SEO zorgt voor meer organisch verkeer, terwijl SEA zorgt voor meer betaald verkeer. Bij een SEA (Search Engine Advertising) strategie betaalt u voor elke klik. De investering loopt dus oneindig door. Zet u uw SEA strategie on-hold, dan verliest u uw posities en uw verkeer. Een SEO-strategie is veel duurzamer. Elke goed uitgevoerde optimalisatie zorgt voor resultaat.

De verschillen tussen SEO en SEA in een handig overzicht

Search Engine Optimization

  • SEO verwijst naar het optimaliseren van een website en de inhoud ervan om organisch verkeer van zoekmachines zoals Google te doen toenemen.
  • Het doel van SEO is om de positie van een website in de organische (niet-betaalde) zoekresultaten te verbeteren voor relevante zoektermen.
  • SEO omvat activiteiten zoals het optimaliseren van inhoud, het verbeteren van de websitestructuur, het verkrijgen van backlinks en het optimaliseren van de gebruikservaring.
  • Hoewel het even duurt voor u resultaten ziet, levert SEO het langdurige voordelen op en blijft u verkeer genereren zonder doorlopende kosten.

Search Engine Advertising

  • SEA is het plaatsen van advertenties op zoekmachines zoals Google om verkeer naar een website te leiden.
  • SEA advertenties worden boven of onder de organische resultaten weergegeven wanneer gebruikers relevante zoektermen invoeren.
  • Adverteerders betalen op basis van klikken (cost-per-click, CPC) of impressies (cost-per-impression, CPM)
  • SEA stelt adverteerders in staat om snel verkeer naar hun website te genereren en meteen resultaten te zien, maar de kosten zijn direct gerelateerd aan het advertentiebudget. Er zijn doorlopende kosten nodig om het verkeer op peil te houden.

 

Kortom, terwijl SEO zich richt op het verbeteren van de organische zichtbaarheid van een website in zoekmachines, draait SEA om het plaatsen van betaalde advertenties om direct verkeer te genereren. Beide strategieën zijn effectief, afhankelijk van de doelstellingen, het budget en de behoeften van uw bedrijf.

 

Het verschil tussen SEO en SEA

SEO do's and dont's

White-Hat

White-Hat SEO verwijst naar strategieën die volledig overeenstemmen met de richtlijnen van zoekmachines en die zich richten op het verbeteren van de gebruikerservaring en het leveren van waardevolle, relevante inhoud aan uw gebruikers. Voorbeelden van white-hat SEO-praktijken zijn het optimaliseren van website-inhoud, het bouwen van kwalitatieve backlinks op een natuurlijke manier en het verbeteren van de gebruikerservaring op de website.

Grey-Hat

Grey-Hat SEO ligt ergens tussen white-hat en black-hat SEO in en maakt gebruik van strategieën die niet expliciet verboden zijn door zoekmachines, maar die ook niet volledig in overeenstemming zijn met hun richtlijnen. Deze strategieën worden beschouwd als een beetje dubieus of riskant. Voorbeelden van grey-hat SEO-praktijken zijn het kopen of ruilen van links, het opzetten van microsites, of het gebruik van geautomatiseerde tools voor het genereren van content.

Black-Hat

Black-hat SEO verwijst naar strategieën die in strijd zijn met de richtlijnen van zoekmachines en die bedoeld zijn om de zoekmachines te misleiden met als doel een hogere positie te behalen. Deze praktijken zijn vaak manipulatief en hebben negatieve gevolgen, met verlies van rankings tot gevolg. Voorbeelden van black-hat SEO-praktijken zijn keyword stuffing, cloaking (het presenteren van verschillende inhoud aan zoekmachines dan aan gebruikers), en het gebruik van link farms (websites die uitsluitend bestaan om links naar andere sites te bieden).

 

Werk nooit samen met een SEO bureau dat gebruik maakt van black-hat SEO-technieken. Dit levert voor u enkel nadelige gevolgen op.

Hoe werken zoekmachines?

Om in te spelen op het algoritme van zoekmachines, is het belangrijk om te begrijpen hoe ze juist werken:

  1. Crawlen: zoekmachines gebruiken softwareprogramma's, genaamd "spiders" of "crawlers", om het web te doorzoeken en nieuwe of gewijzigde webpagina's te ontdekken. Deze crawlers volgen links van de ene website naar de andere en indexeren de inhoud van de bezochte pagina's.
  2. Indexeren: nadat een pagina is gecrawld, wordt de inhoud ervan opgeslagen in een enorme database, ook wel de index genoemd. Deze index bevat gegevens over de inhoud van miljarden webpagina's.
  3. Ranking: wanneer een gebruiker een zoekopdracht invoert, doorzoekt de zoekmachine de index om relevante pagina's te vinden die overeenkomen met de zoekopdracht. De zoekmachine gebruikt complexe algoritmen om de rangorde van deze pagina's te bepalen op basis van verschillende factoren, zoals de relevantie van de inhoud, de autoriteit van de website en de gebruikservaring.
  4. Resultaten tonen: de zoekmachine toont vervolgens een lijst met zoekresultaten op basis van de rangorde die is bepaald door het algoritme. Deze resultatenpagina bevat meestal organische resultaten (niet-betaalde resultaten) en meestal ook betaalde advertenties.
  5. Gebruikersinteractie: zoekmachines monitoren ook hoe gebruikers om gaan met de zoekresultaten. Ze gebruiken deze gegevens om hun algoritmen te verfijnen en de relevantie van de resultaten te verbeteren voor toekomstige zoekopdrachten.

Duurzame SEO-strategie opbouwen: de 3 SEO-pijlers

Een duurzame SEO-strategie die krachtige resultaten genereert bestaat uit 3 pijlers: techniek, content en autoriteit. Dit is heel belangrijk om goed te begrijpen, zo weet u waar u aan begint. We leggen ze graag volledig in detail voor u uit. Toch nog vragen? Op zoek naar advies? Contacteer ons gerust, onze SEO-experts helpen u graag op weg.

Techniek

De eerste pijler van SEO gaat over techniek. Met andere woorden: de technische kant (off-page) van uw website. Het komt er eigenlijk op neer dat uw website veilig en gebruiksvriendelijk functioneert. Hier zijn enkele van de belangrijkste technische SEO-factoren:

  1. Website snelheid: de laadsnelheid van uw website is cruciaal voor zowel gebruikerservaring als zoekmachineoptimalisatie. Snellere websites scoren hoger in de zoekresultaten.
  2. Schaalbaarheid: meer en meer mensen gebruiken het internet op een mobiel apparaat. Een responsief design en een goede bruikbaarheid op mobiele apparaten zijn daarom essentieel. Intussen analyseert Google zelfs enkel de mobiele-versie van uw website.
  3. SSL-certificaat: websites die gebruik maken van een SSL-certificaat (HTTPS) worden beloond met een hogere ranking. Dit certificaat zorgt voor een veilige verbinding tussen de website en de gebruiker. Zonder SSL certificaat is uw website zelfs niet bereikbaar zonder foutmelding.
  4. Indexeerbaarheid: zorg ervoor dat zoekmachines de inhoud van uw website goed begrijpen door het gebruik van een duidelijke en gestructureerde sitemap, structured data en het vermijden van technische fouten die indexering belemmeren.
  5. Paginatitels en meta descriptions: geoptimaliseerde paginatitels en meta descriptions helpen zoekmachines de inhoud van een pagina beter te begrijpen en verbeteren de klikfrequentie vanuit de zoekresultaten.
  6. Canonical tags: canonical tags geven aan welke versie van een pagina als de originele moet worden beschouwd, wat helpt om duplicate content problemen te voorkomen en de autoriteit van de pagina te verbeteren.
  7. Gebruik van gestructureerde data (Schema Markup): het toevoegen van gestructureerde data aan een website helpt zoekmachines om de inhoud beter te begrijpen en resulteert in aantrekkelijkere zoekresultaten, zoals rich snippets.
  8. Interne linkstructuur: een goede interne linkstructuur helpt zoekmachines om de relevantie en hiërarchie van de pagina's op een website te begrijpen, wat bijdraagt aan een betere indexering en ranking.
  9. Beveiliging: zorg ervoor dat er geen beveiligingsproblemen zijn op uw website, zoals malware of andere schadelijke activiteiten. Deze zijn nefast op de rangschikking en het vertrouwen van zoekmachines en gebruikers.
  10. 404 foutpagina's: zorg ervoor dat je website correct omgaat met 404 foutpagina's door ze te configureren om gebruikers naar relevante inhoud te leiden. Dit verbetert de gebruikerservaring en de indexering.

Hoort u het in Keulen donderen? Geen paniek, onze technische SEO-expert Joel schreef voor u een technische SEO gids.

Veelgestelde vragen over SEO

SEO, of zoekmachineoptimalisatie, is van cruciaal belang voor elke website. Waarom? Om uw website hoger te doen scoren in zoekmachines zoals Google. Hoe hoger uw website in de zoekresultaten verschijnt, hoe makkelijker potentiële klanten u vinden en hoe groter de kans dat ze doorklikken naar uw site. Dit resulteert in meer verkeer en ook in meer potentiële klanten. Graag meer informatie? Wilt uw weten wat SEO is?

Ja en nee. Zoekmachines zoals Google voeren regelmatig updates door waardoor de ‘spelregels’ kunnen veranderen. Bovendien is SEO geen eenmalige klus. Een effectieve SEO-strategie vereist constante updates, monitoring en optimalisatie. Dat klinkt als veel werk, maar is de investering zeker waard. Zodra uw website hoger begint te scoren zult u het organisch verkeer zien stijgen. En dit is precies waar Applic Group u kan helpen. Wij zijn gespecialiseerd in het verbeteren van websites en webshops voor zoekmachines en kunnen ervoor zorgen dat uw website op de eerste pagina van zoekresultaten verschijnt.

De prijs van SEO is afhankelijk zijn van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de omvang van uw website, het aantal zoekwoorden en de talen van uw content. Om een duidelijk beeld te krijgen van de exacte prijs, maken onze experts met plezier een gepersonaliseerde offerte die aansluit bij uw behoeften en budget.

Organische zoekresultaten zijn de resultaten die worden weergegeven in de zoekmachines zonder te betalen voor advertenties. Betaalde zoekresultaten zijn advertenties die worden weergegeven boven of onder de organische resultaten.

Het kan enkele maanden tot een jaar duren voordat u significante resultaten ziet van uw SEO-inspanningen. Hoelang het exact duurt hangt af van verschillende factoren, zoals de concurrentie in uw niche en hoe snel zoekmachines de wijzigingen op uw website oppikken.

Nee, SEO en SEA zijn twee verschillende online marketingstrategieën. SEO richt zich op het optimaliseren van organische zoekresultaten, terwijl SEA betrekking heeft op het betalen voor advertenties in zoekmachines.

On-page SEO verwijst naar alle optimalisaties die op de website zelf worden uitgevoerd, zoals het optimaliseren van de inhoud en de structuur van de website. Off-page SEO verwijst naar alle optimalisaties die buiten de website plaatsvinden, zoals het verkrijgen van backlinks van andere websites.

Backlinks zijn links van andere websites naar uw website. Ze zijn belangrijk omdat ze aangeven dat uw website als waardevol wordt beschouwd door andere websites en zoekmachines. Backlinks kunnen de rangschikking van uw website in zoekresultaten verbeteren.

Zoekmachines geven de voorkeur aan mobielvriendelijke websites en zetten ze hoger in zoekresultaten. Bovendien hebben steeds meer mensen toegang tot het internet via mobiele apparaten, daarom is het belangrijk om een website te hebben die op alle apparaten goed presteert.

Lokale SEO is het proces van het optimaliseren van een website om beter gevonden te worden in lokale zoekopdrachten, zoals ‘SEO specialist in Antwerpen’. Wilt u de lokale zichtbaarheid van uw bedrijf vergroten en zo meer lokale klanten aantrekken? Dan is lokale SEO de investering zeker waard.

SEO is belangrijk voor webshops om meer klanten aan te trekken. Hoe hoger de online zichtbaarheid van uw webshop en producten, hoe meer organisch verkeer en hoe hoger de conversieratio's van de webshop. Graag meer informatie? Bekijk onze handige pagina over SEO voor webshops.

Een XML-sitemap is een bestand dat alle pagina's van een website bevat en de zoekmachine crawlers helpt bij het ontdekken en indexeren van alle inhoud op de website. Dit bestand is belangrijk voor SEO omdat het de zoekmachines helpt om de structuur en inhoud van uw website te begrijpen.

Handige SEO tools

SEO is een langdurig proces, gelukkig bestaan er enkele tools die het vereenvoudigen:

  • Google Search Console: een gratis tool van Google waarmee u inzicht krijgt in hoe uw site presteert in de zoekresultaten van Google. Google Search Console geeft informatie over zoekopdrachten, klikken, vertoningen, backlinks en meer.
  • Google Analytics: nog een gratis tool van Google, Google Analytics biedt diepgaande analyses van websiteverkeer, inclusief bronnen, demografische gegevens van gebruikers, gedragspatronen en conversies. Deze tool toont het verkeer dat van zoekmachines afkomstig is en het effect van SEO-strategieën.
  • Moz Pro: Moz Pro biedt een reeks tools voor zoekmachine-optimalisatie, waaronder mogelijkheden voor zoekwoordenonderzoek, website-audits, rank tracking, linkanalyses en meer. Deze tool geeft ook inzichtelijke rapporten en aanbevelingen om de SEO-prestaties te verbeteren.
  • Semrush: Semrush is een uitgebreide SEO-toolkit met functies zoals zoekwoordenonderzoek, concurrentieanalyse, backlink-onderzoek, website-audits, rank tracking en meer. Semrush geeft ook marketinginzichten en aanbevelingen voor zowel SEO als betaalde advertenties.
  • Ahrefs: Ahrefs is een krachtige tool voor het analyseren van backlinks, het uitvoeren van zoekwoordenonderzoek, het volgen van zoekranglijsten, het uitvoeren van website-audits en meer. Deze tool biedt diepgaande inzichten en gegevens om de SEO-strategie te verbeteren.
  • Screaming Frog SEO Spider: deze tool is een website crawler die helpt bij het identificeren van technische SEO-problemen op uw website. Denk aan gebroken links, ontbrekende meta-informatie, dubbele inhoud en meer. Deze tool biedt gedetailleerde rapporten voor website-audits.
  • Yoast SEO (voor WordPress): Yoast SEO is een populaire plug-in voor WordPress-websites die helpt bij het optimaliseren van individuele pagina's en berichten voor zoekmachines. Yoast SEO geeft aanbevelingen voor het optimaliseren van titels, meta-beschrijvingen, content en meer.

SEO quick-wins

Oké, om eerlijk te zijn bestaan er niet echt quick-wins. Maar er zijn wel een aantal dingen die u kan doen om het proces sneller in gang te zetten.

Recente blogposts

Meer over SEO

Beginnen met SEO? Reken op de expertise van Applic Group!

Wordt uw mooie website wel gevonden in Google? Voor welke zoektermen wordt uw website vertoond? Voldoet uw website aan de technische vereisten om gevonden te worden?

Dankzij onze complete SEO check krijgt u antwoord op deze en andere vragen. Vul het adres van uw website in en ontvang een volledig vrijblijvende SEO analyse van uw website.

    JA, ik wil een GRATIS SEO check

    Proudly powered by Applic Group