SEO / Zoekmachine optimalisatie

//Uw zoekmachineoptimalisatie gids voor 2024

Wat is SEO?

De prijs van een WordPress website te laten maken is afhankelijk van verschillende factoren. Zo kan de complexiteit van het ontwerp, het aantal pagina's, functies en de benodigde plugins van invloed zijn op de uiteindelijke prijs van uw WordPress website. Daarnaast kunnen functionaliteiten zoals een webshop of een boekingssysteem, ook de prijs beïnvloeden.

SEO staat voor Search Engine Optimization. Letterlijk vertaald als zoekmachineoptimalisatie. Door verschillende aspecten van uw website te optimaliseren (techniek, content en autoriteit), verbetert u uw website om hoger te scoren in zoekmachines zoals Google. Zo geniet u van meer relevant organisch verkeer voor uw belangrijkste zoekwoorden. SEO is een langetermijnstrategie. Door op frequente basis optimalisaties door te voeren, klimt u naar boven in zoekmachines. U kan dit zelf doen, of een SEO bureau inschakelen.

 

JA, ik wil  starten met SEO

 

Belangrijk om te weten over SEO

Naast tal van voordelen, brengt SEO ook een klein nadeel met zich mee. Het is namelijk een langetermijnstrategie. Hierdoor duurt het gemiddeld 6 tot 12 maanden voor u van (voelbare) resultaten geniet. Met voelbare resultaten bedoelen we meer leads en meer omzet. U zal uw website stilletjes aan omhoog zien klimmen, maar de voordelen komen pas volledig tot hun recht wanneer u in de top 10 staat. Dit kost tijd, moeite en geduld. Hierdoor is een SEO-strategie niet voor iedereen geschikt. Denk bijvoorbeeld aan start-ups die snel resultaat wilt zien. Die starten hun SEO-strategie al van het begin op, maar versterken deze best met gerichte SEA campagnes.

Verschil tussen SEO en SEA

Het grootste verschil tussen SEO en SEA? SEO zorgt voor meer organisch verkeer, terwijl SEA zorgt voor meer betaald verkeer. Bij een SEA (Search Engine Advertising) strategie betaalt u voor elke klik. De investering loopt dus oneindig door. Zet u uw SEA strategie on-hold, dan verliest u uw posities en uw verkeer. Een SEO-strategie is veel duurzamer. Elke goed uitgevoerde optimalisatie zorgt voor resultaat.

De verschillen tussen SEO en SEA in een handig overzicht

Search Engine Optimization

 • SEO verwijst naar het optimaliseren van een website en de inhoud ervan om organisch verkeer van zoekmachines zoals Google te vergroten.
 • Het doel van SEO is om de rangschikking van een website in de organische (niet-betaalde) zoekresultaten te verbeteren voor relevante zoektermen.
 • SEO omvat activiteiten zoals het optimaliseren van inhoud, het verbeteren van de websitestructuur, het verkrijgen van backlinks en het optimaliseren van de gebruikservaring.
 • Hoewel SEO tijd kost om resultaten te zien, levert het langdurige voordelen op en blijft u verkeer genereren zonder doorlopende kosten.

Search Engine Advertising

 • SEA omvat het plaatsen van advertenties op zoekmachines zoals Google om verkeer naar een website te leiden.
 • SEA advertenties worden boven of onder de organische resultaten weergegeven wanneer gebruikers relevante zoektermen invoeren.
 • Adverteerders betalen op basis van klikken (cost-per-click, CPC) of impressies (cost-per-impression, CPM)
 • SEA stelt adverteerders in staat om snel verkeer naar hun website te genereren en meteen resultaten te zien, maar de kosten zijn direct gerelateerd aan het advertentiebudget. Er zijn doorlopende kosten nodig om het verkeer op peil te houden.

 

Kortom, terwijl SEO zich richt op het verbeteren van de organische zichtbaarheid van een website in zoekmachines, draait SEA om het plaatsen van betaalde advertenties om direct verkeer te genereren. Beide strategieën zijn effectief, afhankelijk van de doelstellingen, het budget en de behoeften van uw bedrijf.

 

Meer over het verschil tussen SEO en SEA

SEO do's and dont's

White-Hat SEO

verwijst naar strategieën die volledig overeenstemmen met de richtlijnen van zoekmachines en die zich richten op het verbeteren van de gebruikerservaring en het leveren van waardevolle, relevante inhoud aan uw gebruikers. Voorbeelden van white-hat SEO-praktijken zijn het optimaliseren van website-inhoud, het bouwen van kwalitatieve backlinks op een natuurlijke manier en het verbeteren van de gebruikerservaring op de website.

Grey-Hat SEO

ligt ergens tussen white-hat en black-hat SEO in en maakt gebruik van strategieën die niet expliciet verboden zijn door zoekmachines, maar die ook niet volledig in overeenstemming zijn met hun richtlijnen. Deze strategieën worden beschouwd als een beetje dubieus of riskant. Voorbeelden van grey-hat SEO-praktijken zijn het kopen of ruilen van links, het opzetten van microsites, of het gebruik van geautomatiseerde tools voor het genereren van content.

Black-Hat SEO

black-hat SEO verwijst naar strategieën die in strijd zijn met de richtlijnen van zoekmachines en die bedoeld zijn om de zoekmachines te misleiden met als doel een hogere rangschikking te behalen. Deze praktijken zijn vaak manipulatief en leiden tot negatieve gevolgen, met verlies van rankings tot gevolg. Voorbeelden van black-hat SEO-praktijken zijn keyword stuffing, cloaking (het presenteren van verschillende inhoud aan zoekmachines dan aan gebruikers), en het gebruik van link farms (websites die uitsluitend bestaan om links naar andere sites te bieden).

 

Tip: werk nooit samen met een SEO-bureau dat gebruik maakt van black-hat SEO technieken. Dit levert voor u enkel nadelige gevolgen op.

Hoe werken zoekmachines?

Om in te spelen op het algoritme van zoekmachines, is het belangrijk om te begrijpen hoe ze juist werken:

 1. Crawlen: zoekmachines gebruiken softwareprogramma's, genaamd "spiders" of "crawlers", om het web te doorzoeken en nieuwe of gewijzigde webpagina's te ontdekken. Deze crawlers volgen links van de ene website naar de andere en indexeren de inhoud van de bezochte pagina's.
 2. Indexeren: nadat een pagina is gecrawld, wordt de inhoud ervan opgeslagen in een enorme database, ook wel de index genoemd. Deze index bevat gegevens over de inhoud van miljarden webpagina's.
 3. Ranking: wanneer een gebruiker een zoekopdracht invoert, doorzoekt de zoekmachine de index om relevante pagina's te vinden die overeenkomen met de zoekopdracht. De zoekmachine gebruikt complexe algoritmen om de rangorde van deze pagina's te bepalen op basis van verschillende factoren, zoals de relevantie van de inhoud, de autoriteit van de website en de gebruikservaring.
 4. Resultaten tonen: de zoekmachine toont vervolgens een lijst met zoekresultaten op basis van de rangorde die is bepaald door het algoritme. Deze resultatenpagina bevat meestal organische resultaten (niet-betaalde resultaten) en meestal ook betaalde advertenties.
 5. Gebruikersinteractie: zoekmachines monitoren ook hoe gebruikers om gaan met de zoekresultaten. Ze gebruiken deze gegevens om hun algoritmen te verfijnen en de relevantie van de resultaten te verbeteren voor toekomstige zoekopdrachten.

Duurzame SEO-strategie opbouwen: de 3 SEO-pijlers

Een duurzame SEO-strategie die krachtige resultaten genereert bestaat uit 3 pijlers: techniek, content en autoriteit. Dit is heel belangrijk om goed te begrijpen, zo weet u waar u aan begint. We leggen ze graag volledig in detail voor u uit. Toch nog vragen? Op zoek naar advies? Contacteer ons gerust, onze SEO-experts helpen u graag op weg.

Techniek

De eerste pijler van SEO gaat over techniek. Met andere woorden: de technische kant (off-page) van uw website. Het komt er eigenlijk op neer dat uw website veilig en gebruiksvriendelijk functioneert. Hier zijn enkele van de belangrijkste technische SEO-factoren:

 1. Website snelheid: de laadsnelheid van uw website is cruciaal voor zowel gebruikerservaring als zoekmachineoptimalisatie. Snellere websites scoren hoger in de zoekresultaten.
 2. Schaalbaarheid: meer en meer mensen gebruiken het internet op een mobiel apparaat. Een responsief design en een goede bruikbaarheid op mobiele apparaten zijn daarom essentieel. Intussen analyseert Google zelfs enkel de mobiele-versie van uw website.
 3. SSL-certificaat: websites die gebruik maken van een SSL-certificaat (HTTPS) worden beloond met een hogere ranking. Dit certificaat zorgt voor een veilige verbinding tussen de website en de gebruiker. Zonder SSL certificaat is uw website zelfs niet bereikbaar zonder foutmelding.
 4. Indexeerbaarheid: zorg ervoor dat zoekmachines de inhoud van uw website goed begrijpen door het gebruik van een duidelijke en gestructureerde sitemap, structured data en het vermijden van technische fouten die indexering belemmeren.
 5. Paginatitels en meta descriptions: geoptimaliseerde paginatitels en meta descriptions helpen zoekmachines de inhoud van een pagina beter te begrijpen en verbeteren de klikfrequentie vanuit de zoekresultaten.
 6. Canonical tags: canonical tags geven aan welke versie van een pagina als de originele moet worden beschouwd, wat helpt om duplicate content problemen te voorkomen en de autoriteit van de pagina te verbeteren.
 7. Gebruik van gestructureerde data (Schema Markup): het toevoegen van gestructureerde data aan een website helpt zoekmachines om de inhoud beter te begrijpen en resulteert in aantrekkelijkere zoekresultaten, zoals rich snippets.
 8. Interne linkstructuur: een goede interne linkstructuur helpt zoekmachines om de relevantie en hiërarchie van de pagina's op een website te begrijpen, wat bijdraagt aan een betere indexering en ranking.
 9. Beveiliging: zorg ervoor dat er geen beveiligingsproblemen zijn op uw website, zoals malware of andere schadelijke activiteiten. Deze zijn nefast op de rangschikking en het vertrouwen van zoekmachines en gebruikers.
 10. 404 foutpagina's: zorg ervoor dat je website correct omgaat met 404 foutpagina's door ze te configureren om gebruikers naar relevante inhoud te leiden. Dit verbetert de gebruikerservaring en de indexering.

Hoort u het in Keulen donderen? Geen paniek, onze technische SEO-expert Joel schreef voor u een technische SEO gids.

Veelgestelde vragen over SEO

SEO, of zoekmachineoptimalisatie, is van cruciaal belang voor elke website. Waarom? Omdat het ervoor zorgt dat jouw website hoger scoort in zoekmachines zoals Google. Hierdoor kunnen potentiële klanten jouw website gemakkelijker vinden. Hoe hoger jouw website in de zoekresultaten verschijnt, hoe groter de kans dat mensen doorklikken naar jouw site. Dit resulteert in meer verkeer naar jouw website en bijgevolg ook in meer potentiële klanten.

Natuurlijk, maar of dit met succes zal zijn? Zoekmachines zoals Google voeren regelmatig een update door waardoor de “spelregels” kunnen veranderen. SEO is echter geen eenmalige klus. Het vereist constante updates, monitoring en optimalisatie. Maar het is de investering zeker waard, omdat het kan zorgen voor een continue stroom van organisch verkeer naar jouw website. En dit is precies waar Applic Group je kan helpen. Wij zijn gespecialiseerd in het optimaliseren van websites voor zoekmachines en kunnen ervoor zorgen dat jouw website op de eerste pagina van zoekresultaten verschijnt.

De kostprijs van SEO kan afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals de omvang van uw website. Daarom is het moeilijk om een exacte prijs te geven. Om een duidelijk beeld te krijgen van de kosten en wat we voor u kunnen betekenen, raden we u aan om een offerte aan te vragen. Onze experts zullen dan een gepersonaliseerde offerte opstellen die aansluit bij uw behoeften en budget.

Organische zoekresultaten zijn de resultaten die worden weergegeven in de zoekmachines zonder te betalen voor advertenties. Betaalde zoekresultaten zijn advertenties die worden weergegeven boven of onder de organische resultaten.

Het kan enkele maanden tot een jaar duren voordat je significante resultaten ziet van je SEO-inspanningen. Het hangt af van verschillende factoren, zoals de concurrentie in je niche en hoe snel zoekmachines de wijzigingen op je website oppikken.

Nee, SEO en SEA zijn twee verschillende online marketingstrategieën. SEO richt zich op het optimaliseren van organische zoekresultaten, terwijl SEA betrekking heeft op het betalen voor advertenties in zoekmachines.

On-page SEO verwijst naar alle optimalisaties die op de website zelf worden uitgevoerd, zoals het optimaliseren van de inhoud en de structuur van de website. Off-page SEO verwijst naar alle optimalisaties die buiten de website plaatsvinden, zoals het verkrijgen van backlinks van andere websites.

Backlinks zijn links van andere websites naar uw website. Ze zijn belangrijk omdat ze aangeven dat uw website als waardevol wordt beschouwd door andere websites en zoekmachines. Backlinks kunnen de rangschikking van uw website in zoekresultaten verbeteren.

Het hebben van een mobielvriendelijke website is belangrijk voor SEO omdat zoekmachines de voorkeur geven aan mobielvriendelijke websites en ze hoger rangschikken in zoekresultaten. Bovendien hebben steeds meer mensen toegang tot het internet via mobiele apparaten, daarom is het belangrijk om een website te hebben die op alle apparaten goed presteert.

Lokale SEO is het proces van het optimaliseren van een website om beter gevonden te worden in lokale zoekopdrachten, zoals "bloemist in Amsterdam". Het is belangrijk voor bedrijven die hun lokale zichtbaarheid willen vergroten en meer lokale klanten willen aantrekken.

SEO is belangrijk voor e-commerce websites omdat het kan helpen bij het genereren van organisch verkeer naar de website, het vergroten van de zichtbaarheid van producten in zoekresultaten en het verbeteren van de conversieratio's van de website.

Een XML-sitemap is een bestand dat alle pagina's van een website bevat en de zoekmachine crawlers helpt bij het ontdekken en indexeren van alle inhoud op de website. Het is belangrijk voor SEO omdat het de zoekmachines helpt bij het begrijpen van de structuur en de inhoud van uw website.

Handige SEO tools

SEO is een langdurig proces, gelukkig bestaan er enkele tools die het vereenvoudigen:

 • Google Search Console: dit is een gratis tool van Google waarmee u inzicht krijgt in hoe uw site presteert in de zoekresultaten van Google. Het biedt informatie over zoekopdrachten, klikken, vertoningen, backlinks en meer.
 • Google Analytics: nog een gratis tool van Google, Google Analytics biedt diepgaande analyses van websiteverkeer, inclusief bronnen, demografische gegevens van gebruikers, gedragspatronen en conversies. Het helpt bij het begrijpen van het verkeer dat van zoekmachines afkomstig is en het effect van SEO-strategieën.
 • Moz Pro: Moz Pro biedt een reeks tools voor zoekmachine-optimalisatie, waaronder mogelijkheden voor keywordonderzoek, website-audits, rank tracking, linkanalyses en meer. Het biedt ook inzichtelijke rapporten en aanbevelingen om de SEO-prestaties te verbeteren.
 • SEMrush: SEMrush is een uitgebreide SEO-toolkit met functies zoals keywordonderzoek, concurrentieanalyse, backlink-onderzoek, website-audits, rank tracking en meer. Het biedt ook marketinginzichten en aanbevelingen voor zowel SEO als betaalde advertenties.
 • Ahrefs: Ahrefs is een krachtige tool voor het analyseren van backlinks, het uitvoeren van keywordonderzoek, het volgen van zoekranglijsten, het uitvoeren van website-audits en meer. Het biedt diepgaande inzichten en gegevens om de SEO-strategie te verbeteren.
 • Screaming Frog SEO Spider: deze tool is een website-crawler die helpt bij het identificeren van technische SEO-problemen op uw website, zoals gebroken links, ontbrekende meta-informatie, dubbele inhoud en meer. Het biedt gedetailleerde rapporten voor website-audits.
 • Yoast SEO (voor WordPress): Yoast SEO is een populaire plug-in voor WordPress-websites die helpt bij het optimaliseren van individuele pagina's en berichten voor zoekmachines. Het biedt aanbevelingen voor het optimaliseren van titels, meta-beschrijvingen, content en meer.

SEO quick-wins

Oké, om eerlijk te zijn bestaan er niet echt quick-wins. Onze excuses voor de kleine misleiding, maar toch zijn er kleine zaken die u best doet om het proces sneller in gang te krijgen.

Onze SEO cases

Procobel

Procobel Procobel is een bedrijf uit Deurne (Antwerpen) dat gespecialiseerd is in onderhoud en renovatie van allerhande vloeren. U kan rekenen op de vakmensen van Procobel wan[...]

Lees meer

Rock Lobster

Rock Lobster Rock Lobster is een charmante city lodge in het hartje van Antwerpen. Bart en Eva koppelen hun passie voor muziek en ecologie aan een verlangen naar rust in een i[...]

Lees meer

Claire Tondeleir

Claire Tondeleir Claire Tondeleir is de specialist voor binnenhuisinrichting en woondecoratie in Antwerpen. Bij Claire Tondeleir vindt u alle aspecten van woondecoratie onder [...]

Lees meer

Gentse Heftrucks

Gentse Heftrucks Al ruim 40 jaar is Gentse Heftrucks de referentie voor de verhuur van heftrucks en magazijntrucks. U kan er heftrucks huren op korte of lange termijn aan een [...]

Lees meer

Aero Airco

Aero Airco Aero Airco heeft de afgelopen 18 jaar een heleboel vakkennis opgebouwd en is zonder meer de ideale partner voor de installatie van uw warmtepomp. Aero Airco is onts[...]

Lees meer

Ina Concept

Ina Concept, groothandel en verdeler voor verlichting in Afrika. Ina Concept, bied ondersteuning op maat voor professionele of particuliere verlichtingsprojecten. Ook zijn ze [...]

Lees meer

Recente blogposts

Waarom uw website regelmatig onderhoud nodig heeft 

Eenmaal uw bedrijfswebsite live is, begint het echte werk pas echt. Regelmatig onderhoud is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat uw nieuwe website optimaal presteert, veil[...]

Lees meer

Een domeinnaam met of zonder www?

Wanneer u een website opent in uw internetbrowser, voegt u automatisch "www" toe aan het begin van het domeinnaam. Vroeger was dit vanzelfsprekend. Tegenwoordig ziet u ze ook zond[...]

Lees meer

De synergie tussen webdesign en SEO: Hoe een goede website je SEO kan versterken 

In de online wereld zijn een goed ontworpen website en sterke zoekmachineoptimalisatie (SEO) twee van de meest waardevolle dingen die een bedrijf kan hebben. Wat vaak over het hoo[...]

Lees meer

Een minimalistisch webdesign: Less is more 

In de wereld van webdesign draait het niet altijd om toevoegen, maar vaak om het bewust elimineren van overbodige elementen. Minimalisme is niet alleen een esthetische keuze, het [...]

Lees meer

Wanneer wordt het tijd voor een nieuwe website?

Wanneer wordt het tijd
voor een nieuwe website?

Vandaag de dag spendeert de gemiddelde Vlaming een heleboel tijd online. Een moderne website die uitstraalt wie u bent, uw online doelpubliek bereikt en hen aanzet tot actie is dan[...]

Lees meer

kracht van WordPress

Waarom WordPress?

De kracht van WordPress In 2003 zag Wordpress het daglicht. Waar Wordpress in het begin vooral gebruikt werd om blogs te ontwikkelen, is het tegenwoordig uitgegroeid tot een v[...]

Lees meer

Beginnen met SEO? Reken op de expertise van ons ervaren SEO-bureau!

Wordt uw mooie website wel gevonden in Google? Voor welke zoektermen wordt uw website vertoond? Voldoet uw website aan de technische vereisten om gevonden te worden? Dankzij onze complete SEO check krijgt u antwoord op deze en andere vragen. Vul het adres van uw website in en ontvang een volledig vrijblijvende SEO analyse van uw website.

  JA, ik wil een GRATIS SEO check

  Proudly powered by Applic Group