- Door Joël Franssen
- SEO
- 23 March 2020
- Leestijd 7:46
Best begint u niet in het wilde weg met het optimaliseren van uw website. U zal ongetwijfeld het meeste succes behalen wanneer u op voorhand een duidelijk stappenplan definieert.
- Zoekmachine optimalisatie
- Technisch – Werkt uw website wel naar behoren?
- Vindbaarheid – Kunnen zoekmachines uw website analyseren?
- Inhoudelijk – Wordt uw website vertoond voor de relevante zoektermen?
- Conversie optimalisatie
- User Experience – Kunnen de bezoekers van uw website makkelijk hun doel bereiken?
- Call to Action – Worden uw bezoekers voldoende overtuigd om voor uw producten of diensten te kiezen?
Zoekmachine optimalisatie
Technisch
U heeft misschien wel een mooie, super intuïtieve website, maar als zoekmachines niet weten dat hij bestaat, zal u weinig of geen bezoekers naar uw website brengen. De eerste, en waarschijnlijk dus belangrijkste stap, is zorgen dat Google, Bing en consoorten weten waarover uw website gaat.
U heeft een heleboel online tools ter beschikking die een technische analyse van uw website aanbieden. Uiteraard bent u hiervoor bij een ervaren online marketing bureau als Applic Group steeds aan het juiste adres.
Dankzij onze volledig vrijblijvende technische analyse van uw website, weet u meteen waar de werkpunten voor een vlot presterende website zich bevinden en waarom u moeite heeft om hoger te scoren in Google.
Enkele belangrijke technische punten op een rijtje:
Laadtijd
Uw bezoekers beslissen heel snel of ze op uw website zullen blijven of niet. Een trage website zorgt voor frustraties, dus best houdt u de laadtijd van uw pagina’s zo laag mogelijk.
Deze handige tools verschaffen u inzicht in de laadtijden van uw pagina’s:
Dode links verwijderen
“Hmm. We kunnen die webpagina niet vinden.” is ongetwijfeld de meest vervelende boodschap die uw bezoekers te zien kunnen krijgen. Scan uw website regelmatig naar gebroken links om te vermijden dat uw bezoekers pagina’s voorgeschoteld krijgen die niet of niet meer bestaan.
Deze handige tools zetten u alvast op weg:
SSL (Secure Sockets Layer)
Een SSL certificaat zorgt voor een beveiligde verbinding tussen uw website en de webserver. Aan de hand van een beveiligde sleutel worden gegevens geëncodeerd verstuurd, zodat ze onbruikbaar zijn wanneer deze onderschept worden. SSL is onmisbaar voor het versturen van wachtwoorden, creditcardnummers en persoonsgegevens.
Vindbaarheid
Zijn zoekmachines wel in staat om de inhoud van uw website te lezen? Is de structuur van uw website duidelijk voor zoekmachines? Welke pagina’s kunnen zoekmachines bekijken? En welke niet?
Enkele veelvoorkomende issues die uw vindbaarheid in de weg staan:
XML sitemap
Een XML sitemap is als het ware een road-map voor uw website. Zowel de effectieve locatie als de onderlinge relaties tussen pagina’s worden duidelijk voor zoekmachines dankzij de XML sitemap.
Robots.txt
Aan de hand van het robots.txt bestand kan u zoekmachines de toegang ontzeggen tot bepaalde pagina’s. Denk bv aan het winkelwagentje van uw webshop of de pagina met de algemene voorwaarden. Door aan zoekmachines duidelijk te maken welke pagina’s ze wel of niet mogen indexeren, zorgt u er voor dat uw crawl budget beter besteed wordt en zoekmachines makkelijker uw volledige site indexeren in één enkel bezoek.
HTML code
HTML is de achterliggende code van uw website. Hoe beter deze HTML code voldoet aan de vooropgestelde standaarden, hoe beter zoekmachines in staat zijn deze code te analyseren en te begrijpen.
Inhoudelijk
Voor welke zoektermen wordt uw website vertoond? Worden deze zoektermen effectief gebruikt door uw bezoekers? Worden de zoektermen op de juiste manier gebruikt binnen uw pagina’s? Maakt u optimaal gebruik van het meta-gedeelte van uw website.
Enkele veel voorkomende inhoudelijke issues:
De juiste zoekwoorden
Bij het bepalen van de juiste zoektermen onderscheiden we 2 types; ‘short key’ zoektermen en ‘long key’ zoektermen. ‘Short key’ zoektermen zijn zoektermen die uit één enkel woord bestaan (bv SEO). Omdat dit type zoektermen veruit het meest gebruikt worden, bieden deze zoektermen ook de meeste opportuniteiten. De concurrentie voor deze zoektermen is jammer genoeg meestal enorm.
Om die reden is het belangrijk om op zoek te gaan naar zoektermen die specifieker zijn voor uw website. ‘Long key’ zoektermen zijn zoektermen die bestaan uit 2 of meerdere woorden. (bv SEO optimalisatie website) Hoewel dit type zoektermen minder gebruikt worden, leunen ze dichter aan bij het onderwerp van uw website waardoor het – meestal – makkelijker is om zichtbaar te worden voor deze woorden.
Enkele handige tools:
- Google Ads Keyword Planner (u heeft een Ads campagne nodig om deze tool te kunnen gebruiken)
- MOZ keyword explorer
On page optimalisatie
Nu u weet welke zoektermen voor de meeste opportuniteiten kunnen zorgen, gaat u deze zoektermen verwerken in uw pagina’s. We zetten de belangrijkste tags voor SEO op een rijtje:
Title tag: Deze tekst kan u terug vinden in de bovenste balk van uw browser. De meeste CMS-systemen hebben een apart veld om deze waarde in te vullen.
Meta description: Deze tekst wordt weergegeven in de Google zoekresultaten. De invloed op uw effectieve positie is miniem. Gebruik hem vooral om uw potentiële bezoekers te overtuigen om op uw link te klikken.
URL: Bij de meeste CMS systemen is deze waarde eenvoudig in te stellen. Zorg er steeds voor dat uw belangrijkste zoekterm voorkomt in de URL.
Header tags: Dankzij header tags (h1, 2, 3, …) kan u uw inhoud opsplitsen in duidelijk te begrijpen secties. Header tags zijn vergelijkbaar met titels in een tekst.
Tekst: Uiteraard moet effectieve tekst ook reflecteren wat uw belangrijke zoektermen zijn. Verwerk de zoektermen op een natuurlijke manier in uw tekst voor optimaal resultaat.
Conversie optimalisatie
User experience
Nu u de juiste bezoekers naar uw website brengt, is het natuurlijk de bedoeling om van die bezoekers klanten te maken. Veel website eigenaars verliezen tijdens hun zoektocht naar een optimale zichtbaarheid de noden van hun bezoekers uit het oog.
Websites worden gemaakt voor bezoekers en niet voor Google!
Duidelijk doel
Meestal weet u precies wat u verwacht van de bezoekers van uw website. Maar weten uw bezoekers dat wel?
Zorg dat het doel van uw website duidelijk is en dat uw bezoekers zonder probleem dat doel kunnen bereiken. Wilt u uw klantenbestand uitbreiden? Wilt u uw producten verkopen? Wilt u een community bouwen rond uw brand?
Nuttige content
Uw website of webshop mag dan al super mooi zijn, wanneer de inhoud die u met uw bezoekers deelt niet als relevant wordt ervaren, zullen slechts weinig bezoekers hun doel bereiken. Met unieke, originele content die afgestemd is op uw doelpubliek zal u zonder twijfel de beste resultaten halen.
Scanbare content
Lange lappen tekst worden door de meeste websitebezoekers als vervelend ervaren. Korte zinnen en paragrafen worden dan weer wel geapprecieerd door uw bezoekers. Lijstjes, afbeeldingen en grafieken versterken uw inhoud. Als u daarbij de belangrijkste woorden in vet of italic markeert, zullen uw bezoekers uw content zonder twijfel verslinden.
Een goede tekst is een scanbare tekst!
Call to action
De “call to action” is het laatste duwtje in de rug dat uw bezoekers nodig hebben om hun doel te bereiken. De call to action (afgekort CTA) maakt aan de bezoeker duidelijk welke actie hij of zij kan ondernemen. “Lees meer” of “Vraag een offerte aan” komen zonder twijfel het meest voor. Of elke CTA met die verwoording ook effectief voor meer conversie zorgt is een andere zaak.
Een goede Call to Action is onmisbaar voor een verbeterde conversie. Jammer genoeg zijn er geen eenduidige richtlijnen voor wat werkt en wat niet. Testen de boodschap!
Door te variëren met de kleur, de vorm en de tekst van uw CTA kan u testen welke combinatie voor de meeste online conversie zorgt.
Kleur
Uit recente studies is gebleken dat oranje de kleur is die voor de meeste conversie zorgt. Het concept staat in de wereld van online marketing bekend als BOB, of de Big Orange Button. Toch is dat zeker niet in alle situaties het geval.
Een call to action moet vooral opvallen!
Kies een contrasterende kleur voor uw CTA en experimenteer. Alleen door te testen, kan u te weten komen welke kleur bij uw bezoekers het meeste conversie genereert.
Vorm
Ook de vorm van uw CTA is van belang. Uiteraard moet uw call to action groot genoeg zijn zodat hij opvalt op uw pagina. Met een randje, hover effect of schaduw ziet uw CTA er bovendien klikbaar uit. Scherpe hoeken worden als agressiever ervaren dan afgeronde hoeken (Bouba/Kiki effect). Experimenteer met de vorm van uw call to action om te zien welke button best werkt voor uw bezoekers.
Tekst
De effectieve boodschap die u gebruikt op uw CTA is misschien wel het belangrijkste. Zorg voor een eenvoudige, duidelijke boodschap en spreek uw bezoeker direct aan. Het toevoegen van een tweede boodschap zal, net zoals het aanbieden van een keuze, uw boodschap versterken.
Dus gebruik geen dooddoeners als ‘klik hier’ of ‘lees meer’, maar spreek duidelijke taal.
Op welke button zou u zelf liefst klikken?
Case downloaden – het is gratis
Of bekijk andere interessante casesKLIK HIER
Onze handige tips voor website optimalisatie zijn de eerste stap in de richting van een goede website. Heeft u toch een beetje hulp nodig? Applic Group is – dankzij diepgaande expertise op vlak van SEO, SEA en webdesign – de ideale partner voor het optimaliseren van uw website.
Wil u ook graag een website optimalisatie?
Contacteer ons voor een offerte op maat.