Lokaal online adverteren

Lokale advertenties vroeger en nu

Lokaal of regionaal adverteren wordt al heel lang gedaan. Voordat het internet de wereld veroverde, gebruikte men vooral flyers of de alom bekende reclameblaadjes. Ook vandaag de dag zijn deze methodes nog heel populair, ondanks de toch wel belangrijke nadelen die er zijn: bij flyers betaal je hoge kosten voor het ontwerp, het drukken en de mensen die de flyers uitdelen. De kosten om te adverteren in een reclameblaadje swingen steeds meer de pan uit. En dat terwijl die dure flyers of reclameblaadjes vaak niet eens bekeken worden. Veel mensen worden ze zo beu, dat er zelfs speciale brievenbusstickers voor werden ontworpen.

Het grootste nadeel aan deze traditionele “offline” methodes is echter dat u niet kan meten wat de conversieratio is of welke ROI uw campagnes hebben behaald. Zo betaalt u elk jaar een hoop geld, zonder dat u weet of het eigenlijk wel de moeite waard is.

Dat zit bij online marketing wel helemaal anders, want op het internet wordt alles bijgehouden. Google Ads en Social Media netwerken als LinkedIn of Facebook hebben beiden handige analytics en insights tools, waar een adverteerder bijna verdrinkt in de statistieken. Voor een leek misschien wat overweldigend, maar voor een ervaren adverteerder is het een onuitputbare bron aan bruikbare data. Daarom hebben online advertenties een groot voordeel, want meten = weten, dat geldt ook voor lokaal online adverteren.

Het is daarom niet verwonderlijk dat steeds meer lokale handelaars ook het nut van online advertenties inzien, bijvoorbeeld bij het promoten van een opendeurdag of om de bekendheid in eigen gemeente/stad te vergroten.

Lokaal online adverteren met Google Ads

In zo’n lokaal gerichte advertenties gebruikt u ook best de naam van de regio waarin u adverteert. Zo hebben surfers meteen een herkenningspunt in uw advertenties.

Gebruik dus kopteksten zoals:
Uw loodgieter in Antwerpen
SEO specialist Zurenborg
Dé slotenmaker voor Brugge

Ook bij de zoekwoorden die u gebruikt kan u best even stilstaan. Zo zal het veel efficiënter zijn om uw producten of diensten te combineren met de regio’s waar u ze aanbiedt. Een klein voorbeeld: wilt u lokaal online adverteren voor een Italiaans restaurant in Wevelgem, adverteer dan op “italiaans restaurant wevelgem”, in plaats van enkel op “italiaans restaurant”.

Door specifiekere zoektermen te gebruiken zal uw kwaliteitsscore hoger en uw gemiddelde kost per klik lager liggen, terwijl u toch een mooie positie in Google zal halen.

De locatie-targeting van Google Ads is de laatste jaren serieus vooruitgegaan. Tegenwoordig is het mogelijk om heel breed of heel gericht te werk gaan: langs de ene kant kan u bijvoorbeeld enorm breed gaan en heel Europa selecteren, terwijl u langs de andere kant ook heel nauw kan gaan door bijvoorbeeld enkel verschillende districten van Antwerpen te kiezen.

Het is ook mogelijk om in een straal te adverteren rond een bepaald punt. Dit kan zelfs een adres of straat zijn, maar de minimum-straal is wel 1 km.

Zijn er regio’s waar u absoluut niét wilt adverteren? Dan is het belangrijk om deze uit te sluiten. In onderstaande afbeelding zijn bijvoorbeeld alle buurlanden van België uitgesloten (de rode vlakken). Deze manier van targeting mag zeker niet vergeten worden; u wilt immers niet zomaar geld verspillen aan bezoekers uit landen waar u niets aan heeft.

Lokaal online adverteren met Facebook

lokaal adverteren facebook

Lokaal adverteren met Facebook werkt eigenlijk ongeveer op dezelfde manier als bij Google Ads. Ook de nauwkeurigheid van Facebook is onlangs fel verbeterd. Vroeger moest men altijd met een straal van minstens 10km werken, maar dat is ondertussen veranderd naar een minimum straal van 1km.

Deze locatie-targeting is trouwens maar één onderdeel van de Doelgroepen waarmee u op Facebook adverteert. Zo’n doelgroep verfijnt u op basis van demografische gegevens, interesses, onderwerpen en uiteraard de locatie. Bij Facebook werkt u dus niet met zoekwoorden, maar met een heleboel instellingen om zelf te verfijnen wie uw advertenties te zien krijgt.

Dit geeft u de mogelijkheid om heel nauwkeurig uw doelgroepen en campagnestrategie te bepalen: ideaal dus voor lokale online adverteren!

Meten = weten

Het grootste voordeel van lokaal online adverteren is natuurlijk de data die verzameld wordt. Meten = weten: door de prestaties van campagnes te bestuderen kunnen we ze pas echt optimaliseren. Op die manier kunnen we zien wat wel en niet werkt, welke advertentietekst het beste converteert, welke plaatsen niet opbrengen, welke dagen of uren het meest geklikt wordt, etc.

Wil u lokaal of regionaal adverteren?

Contacteer ons voor meer informatie

    JA, ik wil online adverteren

    Proudly powered by Applic Group