E-commerce SEO voor webshops

E-commerce SEO voor webshops: wat werkt nu echt?

SEO voor webshops is een strategie apart. Logisch, want u werkt met veel meer pagina’s zoals categoriepagina’s en productpagina’s. Meer werk, maar ook tal van optimalisatiemogelijkheden. Moeilijk? Nee, met deze handige gids van Applic Group geraakt u snel vertrokken.

Tip: lees eerste onze SEO gids voor 2024 als u nog niet thuis bent in de wondere wereld van SEO. Ook onze technische SEO gids helpt u verder op weg.

Na het lezen van deze gids nog vragen? Laat u het optimaliseren van uw SEO strategie voor uw webshop aan ons SEO bureau over? Contacteer ons gerust, we helpen u graag verder.

 

JA, ik wil  starten met SEO

Voordelen van SEO geoptimaliseerde webshops

Een SEO geoptimaliseerde webshop brengt tal van voordelen met zich mee voor uw bedrijf:

 • Verhoogde zichtbaarheid en verkeer door uw webshop te optimaliseren voor zoekmachines, verhoogt u de kans dat uw potentiële klanten u vinden wanneer ze relevante zoekopdrachten uitvoeren. Dit zorgt voor meer bezoekers op uw website.
 • Verbeterde gebruikservaring SEO-best practices, zoals het verbeteren van de laadsnelheid, het optimaliseren van de navigatie en het gebruiksvriendelijk maken van uw website, dragen bij aan een betere gebruikservaring. Dit resulteert in een hoger aantal conversies en herhaalbezoeken.
 • Betere conversieratio’s door het aantrekken van gekwalificeerd verkeer dat actief op zoek is naar wat u aanbiedt, heeft u meer kans op conversies.
 • Langdurige resultaten in tegenstelling tot betaalde advertenties, die stoppen zodra u stopt met betalen, zijn de voordelen van SEO langdurig. Door te investeren in het optimaliseren van uw webshop voor zoekmachines, blijft u organisch verkeer genereren op lange termijn.
 • Kostenbesparend hoewel SEO-investeringen tijd en middelen vergen, zijn ze op lange termijn kosteneffectiever dan betaalde advertenties.
 • Beter concurrentievermogen een goed geoptimaliseerde webshop geeft u een voorsprong op concurrenten die minder aandacht besteden aan SEO. Door hoger te ranken in de zoekmachines, vergroot u uw zichtbaarheid ten opzichte van uw concurrenten en versterkt u uw positie in de markt.
 • Analysemogelijkheden SEO biedt uitgebreide analysemogelijkheden waarmee u begrijpt hoe gebruikers uw webshop vinden, welke zoekwoorden ze gebruiken en hoe ze zich gedragen nadat ze op uw webshop zijn geland. Deze inzichten gebruikt u dan om uw strategie voortdurend te optimaliseren en te verbeteren.

Genieten van de voordelen van een SEO geoptimaliseerde webshop? Contacteer ons vrijblijvend voor een kennismakingsgesprek.

Belangrijk voor de SEO strategie van uw webshop

Laat u een nieuwe webshop bouwen? Dan is het belangrijk dat u op voorhand al nadenkt over de SEO strategie van uw webshop. Door uw strategie als startpunt te nemen in plaats van ze later te implementeren, bespaart u veel tijd en centen. Staat SEO op uw to-do lijst voor de komende jaren? Begin er dan meteen mee.

Nog geen webshop laten maken? Wij helpen u graag verder.

SEO strategie voor webshops: handleiding

U wilt uw webshop optimaliseren voor zoekwoorden waar effectief op gezocht wordt? Dat is logisch. Daarom begint u altijd met een zoekwoordenonderzoek. Hier wordt het verschil met SEO voor websites meteen duidelijk. U focust zich vaak enkel op zoekwoorden met een transactionele of commerciële zoekintentie.

We maken het verschil duidelijk met een sauna complex in Berchem of een sauna webshop met een toonzaal in Lier.

Zoekwoorden sauna complex:

 • Luxe sauna arrangement
 • Sauna arrangement kostprijs
 • Voordelen van een sauna

Zoekwoorden sauna webshop:

 • Sauna kopen
 • Hoeveel kost een sauna?
 • Voordelen van een sauna kopen

Dit maakt het belang van zoekintentie ineens enorm duidelijk. De zoektermen lijken op elkaar, toch maken ze een wereld van verschil op vlak van resultaten. Investeer genoeg tijd in het analyseren van de SERP en het achterhalen van de juiste zoekintentie.

Om deze reden is het belangrijk dat u al bij de bouw van uw webshop nadenkt over uw SEO strategie. Als alles van het begin juist staat, is het veel eenvoudiger om een duidelijke architectuur uit te werken. Een webshop heeft namelijk al snel een hele hoop pagina’s, die uiteraard best allemaal geoptimaliseerd worden.

Een webshop bestaat standaard uit volgende pagina’s: homepage, productpagina’s, over ons, contact, algemene voorwaarden, privacy policy en een terugbetalingsbeleid. Een FAQ wordt ook vaak geïmplementeerd.

Voor deze pagina’s voorziet u logische URLs. Bijvoorbeeld:

 • www.bedrijfsnaam.be: voor de homepage
 • www.bedrijfsnaam.be/over-ons: voor de over ons pagina
 • www.bedrijfsnaam.be/contact: voor de contactpagina

Belangrijk: bij webshops worden de niet-transactionele pagina’s meestal in een subheader of in de footer verwerkt. Leg in uw menubalk altijd de focus op uw producten. Zo behoudt u een overzichtelijke navigatiestructuur.

Dat is allemaal vanzelfsprekend, toch? Pas als we naar de productpagina’s gaan kijken is het belangrijk dat u een goede structuur aanhoud. Een voorbeeld voor een kleding webshop die ook accessoires verkoopt. We gaan ervan uit dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen dames, heren en kinderkleding.

Kleding:

 • www.bedrijfsnaam.be/dameskleding: de categoriepagina voor dameskleding
 • www.bedrijfsnaam.be/dameskleding/shirts: een subcategorie voor damesshirts
 • www.bedrijfsnaam.be/dameskleding/shirts/merk-kleur: voor het product zelf

Voor herenkleding, kinderkleding en accessoires volt u best dezelfde structuur. Zo behoudt u korte URL’s die logisch zijn voor zoekmachines. Zorg er ook voor dat deze architectuur duidelijk wordt weergegeven in uw menubalk. We kijken even naar Zalando die het goede voorbeeld geven.

Biedt u broeken aan van verschillende materialen, kleuren en merken? Dan bieden filters heel wat interessante mogelijkheden. Zo vinden uw potentiële klanten nog sneller waar ze naar op zoek zijn. Het is ook mogelijk om een aparte categorie aan te maken voor producten waar veel zoekvolume op zit. Maar, houdt uw webshop altijd zo overzichtelijk mogelijk.

Zalando pakt dit slim aan door onderaan een extra footer toe te voegen.

Bevindt uw bedrijf zich in een concurrentiële markt? Dan is het van groot belang om uw categoriepagina’s, subcategoriepagina’s en productpagina’s zo sterk mogelijk te optimaliseren. Dit doet u op verschillende manieren:

 • Negeer de productfiche die iedereen copy paste op zijn website, schrijf unieke content die het product en het doel van het product duidelijk beschrijft. Focus op de voordelen van de producten.
 • Voorzie boven- en onderaan uw categoriepagina’s ruimte voor content. Schrijf een inleiding die aanspreekt tot kopen en geef onderaan de nodige informatie om uw product te begrijpen. Leg ook uit waarom ze voor u moeten kiezen voor het aankopen van het product.
 • Optimaliseer uw productafbeeldingen. Kies voor afbeeldingen van hoogstaande kwaliteit, maar met een maximale grote van 72 DPI. Grotere afbeeldingen vertragen de laadsnelheid van uw webshop aanzienlijk.
 • Leg interne links tussen categorieën die samen horen. Dit is handig voor de gebruiker, maar ook Google indexeert op deze manier uw website sneller. Hoe duidelijker uw structuur, hoe makkelijker Google al de pagina’s uit uw webshop indexeert.

Net als bij websites, is het belangrijk dat u al uw title tags en meta descriptions goed instelt. Dit draagt bij aan uw SEO strategie, maar ook aan uw conversieratio. Gebruik daarom zeker USP’s zoals promoties in uw title tags en meta descriptions. Zo vergoot u de kans dat een zoeker doorklikt naar uw website.

Hoewel Google steeds sterker is in het herkennen van malafide websites en webshops, zal u toch eerst het vertrouwen moeten winnen van uw bezoekers. Online transacties uitvoeren blijft voor de meeste consumenten een grote stap, zeker als ze uw merk niet kennen.

 • Voorzie verschillende betalingsmogelijkheden: bancontact, paypal en mastercard zorgen voor vertrouwen. Door achterafbetalingsmogelijkheden aan te bieden, maakt u de stap naar een aankoop nog kleiner.
 • Maak pagina’s aan met de voorwaarden voor terugbetalingen, retourneren, verzendingen en het volgen van bestellingen. Zo beantwoordt u op voorhand prangende vragen.
 • Bescherm uzelf en wek vertrouwen op door algemene voorwaarden en een privacyverklaring op te stellen. Hiervoor vindt u online templates, maar we raden sterk aan om hiervoor samen te werken met iemand met juridische kennis.

Bent u al een tijdje bezig? Dan is het tijd om reviews te verzamelen. Die werken bijna even goed als mond-aan-mond reclame. Consumenten vertrouwen andere consumenten boven bedrijven.

Leuk weetje: hoog scoren in zoekmachines wekt vertrouwen op bij consumenten.

Zijn al uw transactionele zoekwoorden geoptimaliseerd? Dan verlegt u uw focus op informatieve zoekwoorden om ze te versterken. Denk bijvoorbeeld aan handleidingen voor het gebruik van uw producten, stijladvies, tips & tricks…

Structured data is een stukje code dat u aan de broncode van uw webshop toevoegt. Hierdoor zullen zoekmachines de details van uw product beter kunnen begrijpen. Wanneer u de structured data op de juiste manier implementeert, gebruikt Google ze voor het opstellen van allerlei featured snippets, die u een heleboel extra zichtbaarheid geven.

Structured data kan zeer complex worden. We geven u een simpel voorbeeldje:

	<script type="application/ld+json">
			{
			 "@context": "https://schema.org",
			 "@type": "Product",
			 "aggregateRating": {
			  "@type": "AggregateRating",
			  "ratingValue": "4.5",
			  "reviewCount": "108"
			 },
			 "description": "Deze bootcut Midge jeans flatteert de heupen en dijen. Een doordachte versie van het must-have silhouet van dit seizoen: uitlopende pijpen. De lange verstelband achter en de zware stiksels geven dit model met 5 zakken een moderne twist.",
			 "name": "MIDGE MID WAIST - Bootcut jeans",
			 "image": "midge-mid-waist-bootcut-jeans.jpg",
			 "offers": {
			  "@type": "Offer",
			  "availability": "https://schema.org/InStock",
			  "price": "119.95",
			  "priceCurrency": "EUR"
			 },
			 "review": [
			  {
			   "@type": "Review",
			   "author": "Ellie",
			   "datePublished": "2021-04-01",
			   "reviewBody": "Past perfect! Zit zowel goed rond mijn taille als qua lengte”,
			   "name": "Ideale pasvorm!",
			   "reviewRating": {
			    "@type": "Rating",
			    "bestRating": "5",
			    "ratingValue": "5",
			    "worstRating": "1"
			   }
			  }
			 ]
			}
		</script>

De SEO van uw webshop professioneel laten optimaliseren?

Wordt uw mooie webshop wel gevonden in Google? Voor welke zoektermen wordt uw webshop vertoond? Voldoet uw webshop aan de technische vereisten om gevonden te worden?

Dankzij onze complete SEO check krijgt u antwoord op deze en andere vragen. Vul het adres van uw website in en ontvang een volledig vrijblijvende SEO analyse van uw webshop.

  JA, ik wil een GRATIS SEO check

  Proudly powered by Applic Group