Technische SEO gids

//Uw technische SEO gids voor 2024

Technische SEO gids

Er zijn een heleboel technische factoren die bepalen of Google uw website vertoont op de resultatenpagina. Vooraleer we een diepe duik nemen in de technische aspecten van SEO, is het belangrijk om het verschil te begrijpen tussen crawling en indexing.

Crawling vs indexing

Hoewel deze begrippen vaak door elkaar gebruikt worden, is er een duidelijk verschil. Wanneer Googlebot uw website bezoekt en uw pagina’s bekijkt om de inhoud ervan te begrijpen, spreken we over crawling. Crawling gebeurt door middel van geautomatiseerde computerprogramma’s (ook spiders of crawlers). Wanneer we spreken over indexing, bedoelen we het ranken van uw webpagina’s in de resultatenpagina van Google. Google kan dus uw pagina’s crawlen, maar toch beslissen om ze niet te indexeren. De technische SEO inspanningen hebben daarom vooral als doel om het pad dat Googlebot moet volgen te effenen. Hierdoor kunnen al uw pagina’s in één enkel bezoek gecrawld worden, wat de kans om effectief te ranken voor relevante zoektermen vergroot.

Technische SEO factoren die crawling beïnvloeden

Handige tools om de architectuur van uw website te analyseren en te verbeteren zijn:

Technische SEO factoren die indexing beïnvloeden

Robots tag

In tegenstelling tot het robots.txt bestand, geeft u met de robots meta tag aan Googlebot aan of een pagina in de index opgenomen mag worden. U heeft de mogelijkheid om de pagina te laten indexeren (of niet), maar ook om Googlebot de interne links te laten volgen (of niet)

<meta name="robots" content="index, follow">
<meta name="robots" content="noindex, follow">
Goed om weten is dat de robots tag met content “index, follow” gebruikt wordt wanneer u niet specifiek aan Googlebot aangeeft wat u verwacht.

Best practices voor SEO topposities

Nu Googlebot uw pagina’s kan crawlen en ze in de resultatenpagina heeft opgenomen, begint het echte werk. Uiteraard bent u niet tevreden met een positie op pagina 6. U wilt – net zoals uw online concurrentie – op de eerste pagina vertoond worden.

Het Google algoritme verandert constant en speelt in op de steeds veranderende noden van surfers. In totaal zijn er een 250-tal factoren die bepalen hoe hoog uw website vertoond wordt in de Google resultaten. Deze factoren zijn ruwweg onder te verdelen in wat er “op” uw website gebeurt (content, technische optimalisatie, zoekwoorden en UX) én wat er “rond” uw website gebeurt (backlinks, social media signalen en brand mentions).

Websites die voor competitieve zoektermen op de eerste pagina vertoond worden, combineren een sterke contentstrategie - gebaseerd op de juiste zoektermen - met een duidelijke structuur en een sterk backlinkprofiel. Zowel technisch als op vlak van gebruikerservaring staan deze sites op punt.

Recente blogposts

Meer over SEO

Beginnen met SEO? Reken op de expertise van Applic Group!

Wordt uw mooie website wel gevonden in Google? Voor welke zoektermen wordt uw website vertoond? Voldoet uw website aan de technische vereisten om gevonden te worden? Dankzij onze complete SEO check krijgt u antwoord op deze en andere vragen. Vul het adres van uw website in en ontvang een volledig vrijblijvende SEO analyse van uw website.

    JA, ik wil een GRATIS SEO check

    Proudly powered by Applic Group