Linkbuilding

Linkbuilding is een SEO-techniek met als doel een netwerk van links naar een pagina op te bouwen om zo meer verkeer en autoriteit te krijgen. In SEO termen noemen we dit backlinks.

Waarom is linkbuilding belangrijk voor SEO

Je kan een link zien als een aanbeveling tussen twee websites. Links van belangrijke en relevante websites zullen meer doorwegen als links van websites uit een andere sector of websites die specifiek opgezet zijn om links te bouwen, zogenaamde link farms. Hoe meer links Google vindt van autoritaire, relevante websites, hoe zwaarder het signaal doorweegt. Dankzij deze links zal uw eigen websites winnen aan autoriteit en bijgevolg aan zichtbaarheid.

Linkbuilding kost een heleboel inspanningen en wordt in het optimale geval continu toegepast. Een ‘natuurlijk’ linkprofiel is een linkprofiel dat gestaag aangroeit en bestaat uit verschillende types van links.

Aangezien linkbuilding inspanning kost start u hier beter zo vroeg mogelijk mee, dit zal op lange termijn grote voordelen opleveren voor uw website.
Het verkrijgen van links is niet evident. Vaak zullen autoritaire sites een soort van vergoeding verwachten. Denk bv aan bloggers of influencers die een productpakketje toegestuurd krijgen en er een artikel over schrijven. De enige manier om zonder extra inspanningen links te verkrijgen is door goede content te creëren die uw doelpubliek met plezier deelt.

Wat moet je doen om backlinks te verkrijgen?

Waar links van autoratieve websites een positieve invloed hebben op de autoriteit van uw eigen website, zullen links van spammy websites uw eigen autoriteit alleen maar verslechteren. Let dus op met grote hoeveelheden links van spammy, irrelevante websites (bv link farms). Ze zullen de zichtbaarheid van je website eerder op een negatieve manier beïnvloeden.

Hoe kan je backlinks verkrijgen?

Gast bloggen

Schrijf waardevolle content op websites van derden en plaats hierin een link naar uw eigen website.

Contacteer relevante websites

Contacteer eigenaars van relevante websites en vraag hen om een linkje te plaatsen. Een website kan op 3 manieren relevant zijn; op basis van onderwerp, locatie of doelpubliek. Bekende opties zijn dealer locations van leveranciers, lokale sponsoring of blogs gerelateerd aan het onderwerp van uw website.

Spontane backlinks

Soms krijg je backlinks zonder dat je er ook maar iets voor moet doen. Bloggers maken vaak content over hun ervaringen met producten of diensten om hun eigen blog van relevante content te voorzien.

Online bedrijfsgidsen

Er zijn een heleboel online gidsen waar je een bedrijfswebsite kan aanmelden. Let zeker op de autoriteit die deze websites hebben vooraleer je beslist om een website aan te melden. Websites met een lage autoriteit en overdreven veel uitgaande links zullen een eerder negatieve impact hebben.

Kijken bij concurrenten

Er bestaan een aantal handige tools waarmee je het linkprofiel van een website van een concurrent kan analyseren. Bekijk welke links voor jouw interessant kunnen zijn en spreek de eigenaar van de website aan om ook een linkje naar jouw website te plaatsen.

Infografieken

“A picture paints a thousand words”. De bezoekers van uw website zullen meer geneigd zijn om afbeeldingen te delen dan tekst. Zorg voor een aantrekkelijke weergave van interessante data en bekijk hoe uw content zich over het internet verspreid.

Wat is een “goede link”

Er zijn zes factoren die bepalen of een link een positieve of negatieve impact zal hebben:

Relevantie

Streef ernaar om backlinks te krijgen van websites die op een of andere manier relevant zijn voor uw website. (cfr. onderwerp, locatie of doelpubliek)

Betrouwbaarheid

Is de website waar uw link opstaat wel betrouwbaar? Dit kan u controleren door:

 • Maakt de website gebruik van een geëncrypteerde SSL verbinding?
 • Is er een privacybeleid aanwezig?
 • Zijn er positieve reviews te vinden over de website?
 • Hoe lang staat de website al online?
 • Hoe zit het met de verhouding uitgaande en inkomende links?
 • Waar wordt de website gehost?

Plaatsing

De plaats waar de backlink staat is heel belangrijk. Het beste plaatst u de links bovenaan de pagina (boven de ‘fold’). Het is een signaal naar Google dat de link belangrijk is voor gebruikers en niet enkel opgezet werd om Googlebot van de ene naar de andere website te sturen.

Autoriteitsscore

De autoriteitsscore is een metric ontwikkeld door MOZ. Het is een indicatie naar de algemene belangrijkheid van uw website. Streef voor een gewone bedrijfswebsite naar een autoriteitsscore van meer dan 30. Scores hoger dan 60 zien we enkel bij websites van kranten en tv zenders, Social Media netwerken en uiteraard de websites van Google zelf.

U kunt de autoriteitsscore van uw website controleren met ….

Ankertekst

De ankertekst is de klikbare tekst van de link. De ankertekst is een signaal naar het onderwerp van de website. Diversiteit is belangrijk. Let er op dat niet alle links naar uw website dezelfde ankertekst gebruiken.

Follow of no-follow

Door een no-follow attribuut aan de link toe te voegen, vermijd je dat er waarde doorgegeven wordt van de ene naar de andere website. Met dit in het achterhoofd zou je denken dat elke inkomende link follow moet zijn en elke uitgaande link nofollow. Niet is echter minder waar. Het is enorm belangrijk dat het linkprofiel van uw website er natuurlijk uitziet. Enkel follow of nofollow links is een indicatie van een onnatuurlijk linkprofiel en zal eerder een negatieve impact hebben. Zorg dus voor een gezonde mix tussen links met een follow en links met een nofollow attribuut.

Zoals bij alle SEO strategieën zijn er ook bij linkbuilding een heleboel ‘black hat’ of malafide technieken die je kan toepassen. Deze strategieën kunnen op korte termijn wel waarde bieden (soms zelfs erg veel), maar meer dan waarschijnlijk zal het constant evoluerende algoritme van Google uiteindelijk deze strategie opmerken, met alle gevolgen van dien. Na een update (in de eerste 6 maanden van 2022 rolde Google al 3 verschillende updates uit) zou je wel eens kunnen merken dat je van de ene dag op de andere compleet onzichtbaar geworden bent. In dat geval heb je waarschijnlijk te maken met een manuele penalty en zal je een heleboel tijd en moeite mogen steken in communicatie met Google verantwoordelijken, het opkuisen van je website en het opnieuw opbouwen van enige autoriteit. Het kan gerust enkele maanden duren vooraleer je website opnieuw als niet-malafide wordt aangeduid door Google. Het hoeft niet gezegd te worden dat dit nefast zal zijn voor uw online omzet.

Linkbuilding alleen is niet voldoende

Op één been kan je niet staan. Als je een website wilt met een optimale zichtbaarheid zal linkbuilding alleen niet volstaan. Verse, unieke content, scherpe SEO en een logische structuur zijn minstens even belangrijk.

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn om de zichtbaarheid van jouw website of webshop te verbeteren?

Contacteer ons voor een gesprek.

  JA, ik wil een GRATIS SEO check

  By Nikki Verbeke

  Webdeveloper/Social Media specialist "We verkopen geen websites. We bouwen websites die verkopen." Connect on:

  Proudly powered by Applic Group