SEO Zoekwoordenonderzoek

Wat is een SEO zoekwoordenonderzoek?

Om op een succesvolle manier aan SEO te doen, moet u natuurlijk begrijpen welke zoektermen uw potentiële klanten gebruiken, en welke niet. Dat is de essentie van een SEO zoektermenonderzoek. Tijdens dit onderzoek analyseert u welke zoekwoorden uw doelgroep intypt in zoekmachines. Dankzij zoekwoordenonderzoek weet u welke termen u moet opnemen in uw content.

Met de juiste SEO-tools en kennis, kan u zelf aan de slag gaan. Uw zoekwoordenonderzoek aan onze SEO experts overlaten? Wij helpen u graag verder.

 

Contacteer ons

Wat u moet weten voor u aan uw zoekwoordenonderzoek begint

Soorten zoekwoorden

Short-tail zoekwoorden zijn korte en algemene zoekopdrachten die meestal bestaan uit één of twee woorden. Ze zijn vaak erg breed en generiek, waardoor ze veel zoekvolume hebben, maar ook zeer competitief zijn. Voorbeelden van short-tail zoekwoorden zijn ‘schoenen’, ‘reizen’ of ‘SEO’.

Long-tail zoekwoorden zijn daarentegen langer en specifieker. Ze bestaan meestal uit drie of meer woorden en richten zich op een nauwkeurige zoekintentie. Long-tail zoekwoorden zijn vaak minder competitief en hebben minder zoekvolume dan short-tail zoekwoorden. Ze zijn wel heel waardevol, omdat ze gericht zijn op een specifieke doelgroep. Voorbeelden van long-tail zoekwoorden zijn ‘zwarte leren herenschoenen’ of ‘hoe optimaliseer ik mijn website voor lokale SEO’.

Zoekintentie van zoekwoorden

Zoekintenties verwijzen naar de reden achter een zoekopdracht die een gebruiker invoert in een zoekmachine. Zoekintenties begrijpen is cruciaal voor een effectieve SEO-strategie. Als u weet wat uw gebruikers zoeken, kunt u uw website en content daar beter op afstellen. Over het algemeen verdelen we zoekintenties in 4 hoofdcategorieën:

  1. Informatief: gebruikers zoeken naar informatie over een specifiek onderwerp. Ze willen iets leren, begrijpen of onderzoeken. Voorbeeld: "Hoe maak je guacamole?’
  2. Navigerend: gebruikers zoeken naar een specifieke website of bron. Ze kennen mogelijk de naam van de website niet of willen gewoon rechtstreeks naar een bepaalde pagina navigeren. Voorbeeld: "Facebook inloggen" of "Amazon klantenservice".
  3. Transactiegericht: gebruikers zijn van plan een specifieke actie uit te voeren, zoals het kopen van een product, het boeken van een dienst of het downloaden van een app. Voorbeeld: "iPhone 13 kopen" of "Hotel boeken in Amsterdam".
  4. Nieuwsgierigheid (onderzoeksgericht): gebruikers hebben interesse in een onderwerp en willen meer te weten komen, maar ze hebben nog geen specifieke actie in gedachten. Voorbeeld: "Hoe werkt blockchain-technologie?" of "Wat zijn de symptomen van een burn-out?"

Bekijk in de SERP de eerste 10 zoekresultaten en ontdek wat Google verwacht van uw pagina.

Zoekwoordenonderzoek uitvoeren: stappenplan

Ken uw doelgroep

De eerste stap voor elke marketinginspanning is uiteraard het leren kennen van uw doelgroep. Ook bij een zoekwoordenonderzoek is deze stap onmisbaar.

Organiseer een brainstormsessie

Verzamel uw team voor een grote brainstormsessie. Ga samen op zoek naar zoekwoorden die relevant zijn voor uw bedrijf, producten of diensten. Dit zijn zowel short-tail als long-tail zoekwoorden. Maak gebruik van tools zoals Google Trends en Google search (autocomplete) om extra inspiratie op te doen. Ook synoniem.net geeft u extra inspiratie, misschien zit er wel meer zoekvolume op het synoniem van uw term.

Bundel het resultaat van uw brainstormsessie in een handig overzicht, bijvoorbeeld een Excel-bestand.

Voor long-tail zoekwoorden geeft Answer The Public veel extra inspiratie.

Doe een concurrentieanalyse

Onderzoek ook welke zoekwoorden uw concurrenten gebruiken. Dit doet u door een kijkje te nemen op hun website, maar SEO-tools zoals Ahrefs hebben hier ook speciale tabs voor.

Voeg relevante zoekwoorden toe aan uw overzicht.

Achterhaal het zoekvolume van uw zoekwoorden

Gebruik tools zoals Google Keyword Planner, Ubersuggest, Semrush of Ahrefs om zoekvolumes, concurrentie (moeilijkheidsgraad) en gerelateerde zoekwoorden te analyseren.

Deze tools helpen u om relevante zoekwoorden te vinden voor uw doelgroep, maar geven u ook een inzicht in hoe moeilijk het is om te scoren voor bepaalde woorden.

Plaats het resultaat van dit onderzoek mee in uw overzicht.

Cluster de zoekwoorden

U merkt vast en zeker op dat bepaalde zoekwoorden samen horen. Bijvoorbeeld, onder ‘gezonde voeding’ vallen ook volgende zoekwoorden:

In uw artikel over ‘gezonde voeding’ neemt u enkele van deze zoekwoorden op. Wordt uw artikel te lang? Neem een aantal zoekwoorden op in een blog en legt u een interne link (link tussen 2 pagina’s op uw eigen website).

Neem deze clusters alvast mee op in uw zoekwoordenlijst. Zo behoudt u altijd een duidelijk overzicht.

Bepaal uw prioriteiten

Nadat u een lijst met potentiële zoekwoorden hebt verzameld, beoordeelt u ze op basis van zoekvolume, concurrentie en vooral: relevantie voor uw doelgroep. Overweeg ook welke zoekwoorden het meeste opbrengen voor uw bedrijf, dit zijn uw belangrijkste prioriteiten. Geef ze een score van 0 tot 3.

De zoekwoorden met score 0 schrapt u uit uw lijst. De zoekwoorden met score 3 zijn uw startpunten.

Na uw zoekwoordenonderzoek

Nu u weet welke zoektermen uw doelpubliek gebruikt, kan u starten met SEO copywriting. In tijden van AI lijkt ChatGPT misschien een goed idee, maar als u goede SEO teksten wilt schrijven is het belangrijk dat deze uniek én in de juiste tone-of-voice geschreven zijn.

Tip: houdt het document van uw zoekwoordenonderzoek goed bij om de resultaten van uw inspanningen op te volgen.

Hulp nodig bij uw zoekwoordenonderzoek?

Wilt u uw zoekmachine optimalisatie graag overlaten aan SEO experts? SEO bureau Applic Group staat voor u klaar. Contacteer ons gerust vrijblijvend, wij helpen u graag verder.

    JA, ik wil een GRATIS SEO check

    Proudly powered by Applic Group