ChatGPT om uw SEO traject te ondersteunen

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een AI-model ontwikkeld door OpenAI. De naam staat voor ‘Chat Generative Pre-trained Transformer’. ChatGPT is ontworpen om natuurlijke conversaties met mensen te voeren, informatie te verstrekken, vragen te beantwoorden en algemene taken uit te voeren op basis van tekstuele input.

Ideaal om content te genereren voor uw SEO-strategie? Of toch niet?

Het gevaar van ChatGPT-gegenereerde content voor SEO

De titel zegt het al. Het is geen goed idee om uw content voor uw SEO-strategie te laten ontwikkelen door ChatGPT. Daar zijn verschillende goede redenen voor:

Kopieer dus nooit content van ChatGPT rechtstreeks naar uw website! Google is volop bezig met het ontwikkelen van processen om AI-gegenereerde teksten te kunnen herkennen. Waarschijnlijk zullen hier op termijn ook sancties aan gekoppeld worden. Logisch ook. SEO copywriting is een specialisatie die een specifieke skillset vereist. Als u succesvolle SEO teksten wilt schrijven, rekent u op een ervaren SEO copywriter.

De nuttige kant van ChatGPT voor uw SEO strategie

Dat ChatGPT uw SEO copywriter niet vervangt, is intussen duidelijk. Maar, waar is het dan wel nuttig voor? ChatGPT biedt door de juiste prompts in te voeren, enorm veel hulp. Zo wordt uw optimalisatie versneld en verbeterd.

Een zoekwoordenonderzoek begint altijd met een brainstormsessie. Zit u zonder inspiratie? Dan helpt ChatGPT u op weg. Stel de vraag ‘Geef me X interessante zoekwoorden voor een bedrijf actief in [sector]’ of een alternatief op deze vraag.

We halen Google Keyword planner erbij om de zoekvolumes te analyseren en ontdekken dat ‘SEO specialist’ een maandelijks zoekvolume van 260 heeft. Interessant!

Zoals u al weet, worden synoniemen vaak opgenomen in hetzelfde artikel. Zo vermijdt u duplicate content. ChatGPT helpt ons verder.

We controleren het zoekvolume van deze synoniemen en komen tot de volgende conclusie:

 • SEO adviseur: 10 per maand
 • SEO analist: 10 per maand
 • SEO consultant: 140 per maand
 • SEO deskundige: 0 per maand
 • SEO guru: 10 per maand
 • SEO manager: 20 per maand
 • SEO professional: 10 per maand
 • SEO strateeg: 0 per maand
 • Zoekmachine optimalisatie expert: 10 per maand
 • Zoekmachine optimalisatie specialist: 10 per maand

We besluiten ‘Zoekmachine optimalisatie specialist’ mee op te nemen in dit artikel. De rest (met interessante zoekvolumes) houden we bij voor later.

Een titel bedenken voor uw artikel is niet de moeilijkste opdracht, maar heeft u echt geen inspiratie? Dan helpt ChatGPT u graag. Onderzoek wel eerst de zoekintentie in de SERP. We merken op dat ‘SEO specialist’ een informatieve zoekintentie heeft. Geef ChatGPT voldoende informatie.

We kiezen voor een variant op het eerste voorstel: “Wat doet een SEO specialist precies?”

Uiteraard zijn long-tail zoekwoorden ook onmisbaar om een kwalitatief artikel te publiceren.

Om de structuur van uw artikel te bepalen, onderzoekt u de SERP. Of u vraagt het aan ChatGPT.

We nemen deze structuur natuurlijk niet volledig over, we gebruiken deze enkel als extra inspiratie.

Neemt u een interview af om uw artikel volledig uit te werken? Dan helpt ChatGPT u op weg met uw vragenlijst.

Vraag aan ChatGPT om uw zoekwoordenlijst te clusteren. Gebruik de prompt: ‘Cluster deze zoekwoorden’ en voeg uw lijst toe.

Zit u zonder inspiratie voor nieuwe artikels? ChatGPT helpt u graag op weg met de prompt ‘bedenk 15 onderwerpen voor SEO blogs’

Om extra zoekwoorden te koppelen aan de onderwerpen of om interne links te leggen, kan u aan ChatGPT vragen om een overzicht te maken. Hiervoor gebruikt u de prompt ‘maak een tabel met interessante zoekwoorden per artikel’

ChatGPT en SEO: onze conclusie

Onze conclusie is duidelijk: ChatGPT is best een handig hulpmiddel voor SEO. Zal het SEO bureaus ooit vervangen? Nee, menselijke kennis en ervaring blijven altijd onmisbaar. SEO is namelijk geen exacte wetenschap, daar kan een algoritme niet op getraind worden.

Uw SEO-strategie laten ondersteunen door onze SEO expert in plaats van te rekenen op ChatGPT? Dat is een slimme zet. Contacteer ons gerust. Wij helpen u graag verder.

  JA, ik wil een GRATIS SEO check

  Proudly powered by Applic Group