Zoekwoordenonderzoek

Wat is een zoekwoorden onderzoek?

Elk succesvol en goed uitgedacht SEO traject begint met een uitgebreid zoekwoordenonderzoek. Tijdens dit onderzoek analyseert u welke zoekwoorden uw doelgroep intypt in zoekmachines. Dankzij keyword research weet u welke termen u moet opnemen in uw content.

Met de juiste SEO tools en kennis, kan u zelf aan de slag met uw zoekwoordenonderzoek. Uw keyword research aan onze SEO experts overlaten? Wij helpen u graag verder.

 

Contacteer ons

Wat u moet weten voor u aan uw zoekwoordenonderzoek begint

Soorten zoekwoorden

Shorttail-zoekwoorden zijn korte en algemene zoekopdrachten die meestal bestaan uit één of twee woorden. Ze zijn vaak erg breed en generiek, waardoor ze veel zoekvolume hebben, maar ook zeer competitief zijn. Voorbeelden van shorttail-zoekwoorden zijn ‘schoenen’, ‘reizen’ of ‘SEO’.

Longtail-zoekwoorden zijn daarentegen langer en specifieker. Ze bestaan meestal uit drie of meer woorden en richten zich op een nauwkeurige zoekintentie. Longtail-zoekwoorden zijn vaak minder competitief en hebben minder zoekvolume dan shorttail-zoekwoorden. Ze zijn wel heel waardevol, omdat ze gericht zijn op een specifieke doelgroep. Voorbeelden van longtail-zoekwoorden zijn ‘zwarte leren herenschoenen’ of ‘hoe optimaliseer ik mijn website voor lokale SEO’.

Zoekintentie van zoekwoorden

Zoekintenties verwijzen naar de reden achter een zoekopdracht die een gebruiker invoert in een zoekmachine. Het begrijpen van zoekintenties is cruciaal voor uw effectieve SEO-strategie. Het helpt om de inhoud van uw website af te stemmen op wat gebruikers echt willen vinden. Over het algemeen verdelen we zoekintenties onder in 4 hoofdcategorieën:

  1. Informatief: gebruikers zoeken naar informatie over een specifiek onderwerp. Ze willen iets leren, begrijpen of onderzoeken. Voorbeeld: "Hoe maak je guacamole?’
  2. Navigerend: gebruikers zoeken naar een specifieke website of bron. Ze kennen mogelijk de naam van de website niet of willen gewoon rechtstreeks naar een bepaalde pagina navigeren. Voorbeeld: "Facebook inloggen" of "Amazon klantenservice".
  3. Transactiegericht: gebruikers zijn van plan een specifieke actie uit te voeren, zoals het kopen van een product, het boeken van een dienst of het downloaden van een app. Voorbeeld: "iPhone 13 kopen" of "Hotel boeken in Amsterdam".
  4. Nieuwsgierigheid (onderzoeksgericht): gebruikers hebben interesse in een onderwerp en willen meer te weten komen, maar ze hebben nog geen specifieke actie in gedachten. Voorbeeld: "Hoe werkt blockchain-technologie?" of "Wat zijn de symptomen van een burn-out?"

Tip: bekijk in de SERP de eerste 10 zoekresultaten en ontdek wat Google verwacht van uw pagina.

Zoekwoorden onderzoek uitvoeren: stappenplan

Ken uw doelgroep

De eerste stap voor elke marketinginspanning is uiteraard het kennen en begrijpen van uw doelgroep. Ook voor een zoekwoordenonderzoek is deze stap onmisbaar.

Disclaimer: dit onderzoek heeft mogelijks als resultaat dat SEO geen goede strategie is voor uw bedrijf.

Organiseer een brainstorm

Verzamel uw team voor een grote brainstorm. Ga samen op zoek naar zoekwoorden die relevant zijn voor uw bedrijf, producten of diensten. Dit zijn zowel shorttail- als longtail-zoekwoorden. Maak gebruik van tools zoals Google Trends en Google search (autocomplete) om extra inspiratie op te doen. Ook synoniem.net geeft u extra inspiratie, misschien zit er wel meer zoekvolume op het synoniem van uw termen.

Bundel het resultaat van uw brainstorm in een handig overzicht, bijvoorbeeld een Excel file.

Tip: voor longtail-zoekwoorden biedt Answer The Public veel extra inspiratie.

Doe een concurrentieanalyse

Onderzoek ook welke zoekwoorden uw concurrenten gebruiken. Dit doet u door een kijkje te nemen op hun website, maar SEO tools zoals Ahrefs hebben hier ook speciale tabs voor.

Voeg de nieuwe zoekwoorden toe aan uw overzicht.

Achterhaal het zoekvolume van uw zoekwoorden

Gebruik zoekwoordenonderzoektools zoals Google Keyword Planner, Ubersuggest, Semrush of Ahrefs om zoekvolumes, concurrentie (moeilijkheidsgraad) en gerelateerde zoekwoorden te analyseren.

Deze tools helpen u om relevante zoekwoorden te vinden voor uw doelgroep, maar geven u ook een inzicht in hoe moeilijk het is om te scoren.

Plaats het resultaat van dit onderzoek mee in uw overzicht.

Cluster de zoekwoorden

U merkt vast en zeker op dat bepaalde zoekwoorden samen horen. Bijvoorbeeld voor het zoekwoord ‘gezonde voeding’. Hieronder vallen ook volgende zoekwoorden:

In uw artikel over ‘gezonde voeding’ neemt u enkele van deze zoekwoorden op. Wordt uw artikel te lang, dan neemt u deze zoekwoorden op in een andere blog en legt u een interne link (link tussen 2 pagina’s op uw eigen website).

Neem deze clusters alvast mee op in uw zoekwoordenlijst. Zo behoudt u altijd een duidelijk overzicht.

Bepaal uw prioriteiten

Nadat u een lijst met potentiële zoekwoorden hebt verzameld, beoordeelt u ze op basis van zoekvolume, concurrentie en vooral: relevantie voor uw doelgroep. Overweeg ook welke zoekwoorden het meeste opbrengen voor uw bedrijf, dit zijn uw belangrijkste prioriteiten. Geef ze een score van 0 tot 3.

De zoekwoorden met score 0 schrapt u uit uw lijst. De zoekwoorden met score 3 zijn uw startpunten.

Na uw zoekwoordenonderzoek

Na het afronden van uw zoekwoordenonderzoek begint u met het schrijven van uw SEO teksten.

Tip: houdt het document van uw zoekwoordenonderzoek goed bij om de resultaten van uw inspanningen op te volgen.

Hulp nodig bij uw zoekwoordenonderzoek?

Wilt u uw zoekmachine optimalisatie graag overlaten aan SEO experts? SEO bureau Applic Group staat voor u klaar. Contacteer ons gerust vrijblijvend, wij helpen u graag verder.

    JA, ik wil een GRATIS SEO check

    Proudly powered by Applic Group