Wat is klikfraude en
wat kan u er aan doen?

clickfraude

Google blijft veruit de populairste zoekmachine ter wereld. Dit is nog meer het geval in België, met een marktaandeel van 92% in België is Google nog steeds de onbetwiste koning der zoekmachines.

Dit marketingpotentieel wekt jammer genoeg ook de aandacht van malafide bedrijven. Klikfraude is ondertussen een zeer gekend fenomeen. Het is ook meteen één van de vervelendste: u verliest een deel van uw online zichtbaarheid en betaalt voor klikken waar u niets aan heeft.

Klikfraude in Google Ads: wat is het?

Klikfraude is het verschijnsel waarbij derden moedwillig klikken op online advertenties om de adverteerder te benadelen. Klikfraude komt dus zeer vaak voor bij Google Ads.

Hoewel klikfraude altijd gebeurt door kunstmatig klikken te genereren waar de adverteerder voor betaald. Hoewel het resultaat altijd hetzelfde is, kan de motivatie verschillend zijn. Zo kan het de bedoeling zijn om de adverteerder gewoon geld te laten verspillen. Want elke klik op een advertentie kost geld, of die nu echt is of frauduleus.

Een andere mogelijke motivatie voor klikfraude is het “wegklikken” van de concurrentie. Door de advertenties van concurrenten aan te klikken en zo het dagbudget van die concurrenten op te gebruiken, zorgt de dader ervoor dat uiteindelijk enkel zijn advertenties nog vertoond worden.

Ten slotte kan de motivatie voor klikfraude ook liggen bij een persoonlijke vete of rivaliteit tussen concurrenten.

Uit onze ervaring blijkt dat klikfraude vooral een probleem is bij nooddiensten en sectoren met zeer veel online concurrentie. Het treft vaak een groot deel van de adverteerders in die sector.

 

Klikfraude bestrijden

Hoewel Google bezig is met de bestrijding van klikfraude moeten we realistisch blijven: zolang er op advertenties geklikt wordt en er dus omzet binnenstroomt zal er van Google uit weinig veranderen. Net daarom zijn fraudepreventie-tools van derde partijen, zoals ClickCease, de laatste jaren alleen maar belangrijker geworden.

De kracht van een tool als ClickCease is tweeledig: langs de ene kant maakt ClickCease het makkelijker om een frauderapport in te dienen bij Google. Dat frauderapport is de beste manier om via Google een deel van uw weggeklikte budget te recupereren.

Langs de andere kant blokkeert ClickCease, mits enkele geoptimaliseerde instellingen, ook automatisch malafide IP-adressen. Zodra een IP adres als malafide aanzien wordt krijgt het uw advertenties niet meer te zien. De persoon of bot achter het IP adres kan dus ook niet meer op uw advertentie klikken. Dit is een zeer waardevolle functie waarmee wij over verschillende advertentieaccounts al een aanzienlijk budget hebben kunnen uitsparen.

 

 

Op de grafiek uit Google Ads hierboven zien we dat het account gedurende het hele kwartaal last had van valse klikken. Dit zien we ook op de grafiek uit ClickCease hieronder, waar de oranje staafjes het aantal geblokkeerde IP’s weergeven.

 

 

U ziet dat klikfraude blijft bestaan, ook al gebruiken we ClickCease, maar het gebruik van fraudepreventie-tools beperkt de impact van frauduleuze klikken waardoor u uw budget optimaal kan besteden. De prestaties van dit ClickCease-account voor het afgelopen kwartaal geven een mooi beeld van het aantal geblokkeerde malafide klikken en het budget dat daarmee werd uitgespaard. Dit budget kan opnieuw gebruikt worden om relevante, converterende bezoekers naar uw website te brengen.

 

Wil u ook een nieuwe website?

Bent u niet (meer) tevreden over uw website? Heeft uw website niet de juiste uitstraling? Vinden de bezoekers van uw website hun weg niet naar uw producten of diensten?

 

Dan is het waarschijnlijk tijd om een nieuwe website te laten maken. Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek. Samen bekijken we de mogelijkheden voor uw nieuwe website.

    JA, ik wil een nieuwe website

    Proudly powered by Applic Group