Valse advertenties in
Google herkennen

Pas op voor valse Google advertenties

Advertenties van valse bedrijven in Google. U heeft er vast al van gehoord. Hopelijk bent u er nog geen slachtoffer van geworden. We geven u enkele tips om echte online advertenties van valse te onderscheiden.

We merken dat het aantal valse advertenties recent enorm toegenomen is. Omdat Google onze herhaalde meldingen negeert, willen we u waarschuwen. Dit fenomeen doet zich vooral voor bij nooddiensten. Oplichters maken graag gebruik van situaties waarin u minder alert bent. Als u zichzelf heeft buitengesloten of als er een vieze rioolgeur in uw huis hangt wilt u vooral snel een oplossing. Het zijn deze momenten waar u best extra waakzaam bent.

Hoeveel valse advertenties?

We hebben onderzoek gedaan naar de schaal van dit soort advertenties. Tijdens het onderzoek hebben we ons gefocust op ‘ontstoppingsdiensten’. Het resultaat is schokkend.

In Antwerpen adverteerden, tijdens de periode die we bekeken hebben, 27 bedrijven voor zoektermen in verband met ‘ontstoppingsdienst’. Van die 27 schenden 14 websites de Google Ads richtlijnen en zijn er zelfs 8 ronduit fake. Sterker nog van de 5 meest vertoonde websites, zijn er 4 fake.

Om aan te tonen dat dit geen regionaal probleem is, hebben we naast Antwerpen ook Gent onderzocht. Hier vonden we gelijkaardige resultaten. Er zijn 24 bedrijven (websites) die adverteren voor zoektermen ivm ‘ontstoppingsdienst’ in Gent. Van die 24 schenden 8 websites de Google Ads richtlijnen en zijn er zelfs 7 ronduit fake. In Gent zijn 2 van de 5 meest vertoonde bedrijven fake.

Handige tips om valse bedrijven te herkennen

Met deze 4 handige tips onderscheidt u echt bedrijven van oplichters:

 • BTW nummer
  De vermelding van een geldig BTW-nummer is een verplichting. Als u geen BTW-nummer terugvindt op een website kan dit een indicatie zijn dat dit geen legitiem bedrijf is. Twijfelt u? Zoek het bedrijf dan op in het Belgisch BTW-register.
 • Adresgegevens
  Net als BTW-gegevens zijn courante adresgegevens verplicht. Let op wanneer u deze niet terugvindt op de website.
 • Vreemde zone nummers
  Vermeld de website een telefoonnummer dat u niet meteen herkent? Let dan op. 085-nummmers (zone vrije Nederlandse telefoonnummers) zijn verdacht. Als u zeker wilt zijn dat het om een echt bedrijf gaat, kan u het telefoonnummer opzoeken in Google. Vindt u het telefoonnummer op verschillende websites terug? Speel het veilig en zoek een ander bedrijf.
 • Reviews
  Twijfelt u over de echtheid van een bedrijf? Bijna elke website vermeld tegenwoordig recensies. Plak de review in Google. Als de tekst op meerdere websites voorkomt kan u er zeker van zijn dat het om een onbetrouwbare onderneming gaat.

Enkele relevante secties uit het Google Ads beleid:

Verboden praktijken:
Verkeerde voorstelling
We willen dat gebruikers de advertenties op ons platform vertrouwen. Daarom streven we naar duidelijkheid en eerlijkheid, en bieden we informatie die gebruikers nodig hebben om weloverwogen beslissingen te nemen. We staan geen advertenties of bestemmingen toe die gebruikers misleiden door relevante productinformatie uit te sluiten of misleidende informatie over producten, services of bedrijven te verstrekken. Voorbeelden van een verkeerde voorstelling van zaken: factureringsgegevens weglaten of onleesbaar maken, zoals hoe, wat en wanneer kosten in rekening worden gebracht bij gebruikers; kosten verbonden aan financiële services weglaten of onleesbaar maken, zoals rentetarieven, heffingen en boetes; het niet weergeven van btw- of licentienummers, contactgegevens of fysieke adressen indien relevant; aanbiedingen beloven die niet beschikbaar zijn; misleidende of onrealistische beweringen opnemen over gewichtsverlies of financieel gewin; donaties inzamelen onder valse voorwendselen; ‘phishing’ of het ten onrechte beweren een fatsoenlijk bedrijf te zijn om gebruikers persoonlijke of financiële informatie te laten verstrekken

Misleidende voorstelling:
Het volgende is niet toegestaan
Misleidende uitspraken doen of belangrijke informatie verbergen of weglaten over uw identiteit, partners of kwalificaties.

Voorbeelden (niet volledig): impliceren van partnerschap met of goedkeuring door een ander(e) persoon, organisatie, bedrijf voor een product of service zonder medeweten van de andere partij; een affiliate marketeer die reclame maakt voor juridische diensten zonder te vermelden dat de marketeer zelf geen juridische diensten verleent; een aannemer zonder licentie die claimt een gelicentieerde leverancier te zijn; niet leveren van producten of services die in de advertentie worden genoemd vanwege een gebrek aan kwalificaties

Een onjuiste bedrijfsnaam opgeven of een naam die het geadverteerde bedrijf niet duidelijk vertegenwoordigt of die niet te onderscheiden is van vergelijkbare bedrijven in de advertentie of gebruikersinteracties

Als u dat wilt, kan u hier het volledige Google Ads beleid nalezen.

 

Wat kan u doen?

U kan zelf tot actie overgaan. Via deze pagina kan u verdachte advertenties melden bij Google. Ook de Federale Overheidsdienst Economie heeft een meldpunt voor malafide ondernemingen.

Proudly powered by Applic Group