Een domeinnaam met of zonder www?

Wanneer u een website opent in uw internetbrowser, voegt u automatisch “www” toe aan het begin van het domeinnaam. Vroeger was dit vanzelfsprekend. Tegenwoordig ziet u ze ook zonder www. Welke versie gebruikt u nu het best voor uw domeinnaam? De gevolgen kunnen groot zijn als uw website niet goed ingesteld is. Dit kan leiden tot minder bezoekers. 

Www wat? 

Www staat voor het world wide web. Www werd vroeger gebruikt om aan te tonen dat het om een website ging, hiervoor bestonden aparte servers. Tegenwoordig is dit niet meer nodig, u kan zelf de keuze maken, wil ik wel of geen www voor mijn domeinnaam.  

Hoe zit het met SEO? 

Is het gebruik van www nu beter voor uw positie in Google? Eigenlijk maakt het geen verschil of uw website nu met of zonder www is. Www wordt beschouw als subdomein. Google beschouwt dit als een gelijkwaardig deel van de website.  

Let op! Vaak houden mensen er geen rekening mee en wordt hun website gedraaid op de www en de niet www. Dit is voor Google een slecht signaal. Google beschouwd de niet www en www dan als duplicaten en hierdoor kan uw website afgestraft worden, dit betekend dat Google u lager in de zoekresultaten kan plaatsen. U bepaalt best van bij het begin voor welke versie u kiest. 

Hoe kan ik zien dat mijn website op beide versies beschikbaar is? 

Als u bovenaan in de adresbalk uw website met www ervoor typt en deze blijft gewoon staan dan wil dit zeggen dat uw website beschikbaar is met www ervoor. Test dit ook eens zonder de www als ook hier hetzelfde blijft staan wil dit zeggen dat uw website op beide versies beschikbaar is.  

Wat nu? De eenvoudigste manier om dit aan te passen is via de .htaccess file van uw website. Hierin plaatst u het juist script aangepast naar jou wensen.  

Hieronder vindt u de scripts die u kan gebruiken, let op, pas ze wel nog aan met uw eigen gegevens.  

Www doorverwijzen naar zonder www: 

RewriteEngine On 
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.domeinnaam.be [NC] 
RewriteRule ^(.*)$ http://domeinnaam.be/$1 [L,R=301] 

Zonder www doorverwijzen naar met www: 

RewriteEngine On 
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^domeinnaam.be [NC] 
RewriteRule ^(.*)$ http://www.domeinnaam.be/$1 [L,R=301] 

Kan u domein achteraf nog veranderen met of zonder www? 

U doet dit enkel als het echt nodig is maar we raden het af. Als u toch de keuze maakt om dit te doen moet u er goed op toezien dat alle oude adressen worden omgeleid naar de nieuwe. Doet u dit niet dan kan het een negatieve invloed hebben op uw vindbaarheid en positie in Google.   

Wat verkiest u? 

Kiest u voor www of niet www voor uw domein? Met onze bovenstaande tips hebben we u hopelijk geholpen met de juiste keuze te maken. Zo weet u dat het eigenlijk niet veel uitmaakt welke u gebruikt, als u het maar van in het begin goed definieert. Zit u nog met vragen? Of wil u hoger scoren in Google? Twijfel dan niet en contacteer ons.  

By Nikki Verbeke

Webdeveloper/Social Media specialist "We verkopen geen websites. We bouwen websites die verkopen." Connect on:

Proudly powered by Applic Group